PRVA SJEDNICA NOVE VLADE HNŽ "Nije vrijeme za slavlje, moramo donijeti dokumente kako bi riješili goruće probleme"

Vlada HNŽ
Hercegovina.info

U zgradi Vlade HNŽ danas je održana prva konstituirajuća sjednica novog saziva Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Nakon sjednice predstavnicima medija prva se obratila nova premijerka Marija Buhač. Ona je istaknula kako nema vremena za slavlje, jer se moraju donijeti ključni dokument, a otkrila je i što je prvo na listi prioriteta.

Vlada HNŽ

"Danas održavamo prvu i konstituirajuću sjednicu Vlade HNŽ. Po nekom običaju i tradiciji to je svečana sjednica. Nažalost, mi nemamo prostora slaviti, moramo donijeti neke ključne dokumente kako bismo riješili goruće probleme koji su trenutno u sustavu. Tu mislim na štrajk zdravstvenih djelatnika, za neisplaćene plaće u određenim dijelovima ovog sustava. Primarni cilj nam je napraviti jednu detaljnu analizu financijskog stanja i donijeti konkretne zaključke za izradu rebalansa proračuna i nacrta proračuna za 2024. godinu, s obzirom na to da se bliži kraj godine i da su to dokumenti koji bi trebali biti usvojeni 31. prosinca ove godine", istaknula je Buhač.

Vlada HNŽ

Novi ministar financija Adil Šuta istaknuo je kako su premijerka i Vlada upoznati s financijskim stanjem te dodao kako očekuje da će Vlada biti učinkovita.

Vlada HNŽ

"Mogu istaknuti da smo bili efikasni. Ispred Ministarstva financija upoznali smo premijerku i Vladu HNŽ o stanju financija i zatečenim obavezama, dugovima i stanju na računima. Pokrenuli smo tekuće stvari. Danas ćemo riješiti problem pripravnika koji nisu primili plaću za listopad i to ćemo ekspresno završiti. Pokrenuli smo i druge procese. Očekujem da ćemo zajedničkim timskim radom u narednom razdoblju kroz financijske dokumente osigurati našim građanima jedno bolje stanje, koje je sada složeno. Zajedničkim snagama i timskim radom ja vjerujem u ovaj tim".

Vlada HNŽ

Ministar zdravstva dr. Milenko Bevanda rekao je kako je zdravstveno sustav jako složne, no kako će se već idući tjedan potpisati novi Kolektivni ugovor sa Sindikatima zdravstvenih djelatnika HNŽ.

"Zdravstveni sustav je jako složen sustav. Nova Vlada je ušla u jednu fazu koja ima bremenite probleme. Održali smo jedan ključni sastanak, a nekoliko između nas, sa Sindikatima i mislim da smo u priliku riješili stavove kako da riješimo ova pitanja, odnosno zahtjeve Sindikata u zdravstvu. Mi smo u tom smislu danas donijeli nekoliko ključnih odluka i mogu reći da smo prije svega predložili novi pregovarački tim i tražit ćemo samo da se u zdravstvenom sustavu ispoštuje princip hijerarhije. Moramo pri donošenju odluka znati tko je tko u sustavu i prema tome se orijentirati. U ovom trenutku, kako ste čuli od premijerke i ministra financija ključno je osigurati u rebalansima novac za isplaćivanje zdravstvenim zaposlenicima za prosinac i novi Kolektivni ugovor koji bi trebali potpisati kroz sljedećih nekoliko dana", kazao je Bevanda.

Vlada HNŽ

Na pitanje u kakvom je financijskom stanju prethodna Vlada ostavila Županiju, ministar Šuta je kazao.

"Imamo veliko dugoročno zaduženje koje je vezano upravo za zdravstvene ustanove. Samo ove godine Vlada HNŽ će preko 30 milijuna KM sredstava osigurati za zdravstvene ustanove, za infrastrukturu, njihovu izgradnju, pomoć domovima zdravlja. Tu je i veliki broj pripravnika. Izdvojena su značajna sredstva, preko 6,5 milijuna KM, ali i sve druge stvari koje se financiraju, od sporta, kulture, obrazovanja. Radit ćemo da u narednom razdoblju misija ove Vlade bude  da onim prihodima kojima raspolažemo, da ćemo njih moći i trošiti. Preuzet ćemo obaveze za ono za što stvorimo financijska sredstva. Sve ono što ne budemo imali, zajednički ćemo raditi i stvarati. Uvest ćemo jedan transparentan odnos u tom dijelu i nikome nećemo obećavati ono što ne možemo ispuniti", rekao je Šuta.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.