Proces za ubojstvo Stjepana Đurekovića

anto nobilo, Zdravko Mustač, slučaj Đureković, UDBA, Josip Perković, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Županijski sud u Velikoj Gorici, Zdravko Mustač, Mustačevo izručenje vno odvjetništvovo, Zdravko Mustač, žalba, Županijski sud u Varaždinu., europski uhidbeni nalog, Zdravko Mustač, Varaždinski Županijski sud, slučaj Đureković, odluka o izručenju Mustača, eurpski uhidbeni nalog, Zdravko Mustač, europski uhidbeni nalog, nalogodavac, pripremao Đurekovićevo ubojstvo, Hrvatski Vrhovni sud, Stjepan Đureković, Viši zemaljski sud , München, slučaj Perković, Josip Perković, Lex Perković, anto nobilo, Suđenja Perkoviću i Mustaču , slučaj Đureković, Viši pokrajinski sud u Muenchenu, ivan čermak, Suđenja Perkoviću i Mustaču , udbaši, UDBA, Ante Nobilo, Josip Perković, Zdravko Mustač, Suđenja Perkoviću i Mustaču , UDBA, udbaši, Josip Perković, slučaj Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Josip Perković, Stjepan Đureković, slučaj Đureković, priprema
Predstavnici obrane i optužbe u procesu koji se pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu vodi protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog sudioništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, kazali su u ponedjeljak da nisu iznenađeni odlukom tog suda da odbije zahtjev obrane da se Perković brani sa slobode, a obrana je ujedno najavila ulaganje žalbe pred njemačkim Visokim saveznim sudom.

"Odmah nakon primitka hrvatskog prijevoda odluke suda, uložit ćemo žalbu pri Visokom saveznom sudu u Karlsruheu", izjavio je za Hinu Anto Nobilo, Perkovićev odvjetnik.

Dodao je da je obrana očekivala takvu odluku sudskog vijeća, ali da je time htjela ispitati trenutni stav suda u odnosu na ovaj proces.

"Odluka je očekivana, ali nama će poslužiti kao orijentacija u daljnjem procesu", rekao je Nobilo.

Siniša Pavlović, odvjetnik sutužiteljice Gizele Đureković, udovice ubijenog Stjepana Đurekovića, izjavio je za Hinu kako je odluka sudskog vijeća "u potpunosti očekivana".

"Svatko tko je očekivao da će nakon okolnosti pod kojima je Perković izručen Njemačkoj, sud odobriti njegovo branjenje sa slobode u teškoj je zabludi", rekao je Pavlović.

Sudsko vijeće Visokog zemaljskog suda u Muenchenu odbacilo je zahtjev obrane Josipa Perkovića da se njihov štićenik brani sa slobode utvrdivši kako još uvijek postoje dokazi da je Perković umiješan u ubojstvo Stjepana Đurekovića kojeg su u srpnju 1982. u Wolfratshausenu pored Muenchena usmrtili dosad nepoznati počinitelji.

Obrana je svom zahtjevu navela kako u dosadašnjem tijeku procesa, koji je započeo u listopadu 2014. i prvobitno je trebao trajati do proljeća 2015., nisu izneseni dokazi koji bi potkrijepili optužnicu.

Sud je produljio proces i posljednje ročište je zasad predviđeno za 12. svibnja ove godine.

Proces se nastavlja u četvrtak kada bi trebala svjedočiti dvojica bivših djelatnika nekadašnje jugoslavenske Službe državne sigurnosti.

Hina