Presuda Prliću i ostalima zakazana za lipanj 2012. godine

Šestorica optuženih bh. Hrvata već se sedam godina nalaze u haaškom pritvoru, čime je ovo suđenje ušlo u povijest kao najdugotrajnije u povijesti ovoga suda.

Nije kraj agonije

Ipak, presuda u lipnju neće značiti i kraj agonije koju proživljavaju pred haaškim sudom. Naime, kakva god da presuda bude, sigurno je kako će ili tužiteljstvo ili obrana (pa čak i obje strane) podnijeti žalbe na odluku sudskog vijeća u ovom predmetu.

Ubrzanje rada

Žalbe na prvostupanjsku presudu se rješavaju u prosjeku za godinu i pol dana, što znači kako će Prlić i ostali sigurno biti u Haagu do 2014. godine. Upravo će to biti zadnja godina rada ovoga suda, a ovaj predmet je prema trenutnim procjenama, jedan od tri procesa koji će biti riješen tek u toj godini. Vjerojatno bi cijeli proces trajao i duže da nije predviđeno gašanje suda za dvije godine. Upućeni ističu kako je odluka o donošenju presude protiv Prlića i ostalih u lipnju ove godine i pomalo iznenađujuća jer je bilo skoro sigurno kako ona neće biti donešena prije ljetne stanke u radu ovoga suda. - Da, najavljivano je bilo kako presuda sigurno neće biti donesena prije rujna 2012. godine, a vjerojatno i kasnije. Odluka o tome da se presuda donese u lipnju je pomalo iznenađujuća, ali je i razumna ako se želi ovaj proces završiti 2014. godine kada bi se trebala donijeti konačna, pravomoćna presuda u ovom predmetu - govori jedan od naših sugovornika. To bi značilo kako će suđenje Prliću i ostalima u konačnici trajati skoro cijelo desetljeće, što je svakako jedinstven predmet u današnjem pravosuđu. Stotine svjedoka u ovom procesu su izvele obrane optuženih i tužiteljstvo, a dokazi se broje u desetinama tisuća. Radi se o najkompleksnijem predmetu koji je ikada vođen pred haaškim sudom i sigurno je kako je pred sucima puno posla dok sve te dokumente još jednom pročitaju i razmotre.

mostarlife.com