FOTO  Premijer Španjolske dobio ključ Mostara, a onda je zbog njega nastao kaos u prometu

Mario Kordić i Pedro Sanchez
Hercegovina.info

Španjolski premijer Pedro Sanchez i mostarski gradonačelnik Mario Kordić položili su u subotu vijence ispred spomenika poginulim španjolskim vojnicima na Španjolskom trgu u Mostaru.

Zatim su se uputili na kratki sastanak u Gradskog vijećnici, a posjetili su i Stari grad gdje su se zadržali oko dva sata.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je tijekom kratkog sastanka u subotu u Gradskog vijećnici španjolskom premijeru Pedru Sanchezu poklonio monografiju 'Mostar u slici i riječi' te ključeve Grada Mostara.

Španjolski premijer posjetio je i Stari grad u Mostaru gdje je nazočio skoku sa Starog mosta. On se tom prigodom zanimao i za kulturnu ponudu ovoga grada, a razgovarao je i s organizatorima Open city festivala u Mostaru, piše Fena.

Za to vrijeme dio Mostara je bio pod prometnom blokadom, te su se vozači morali snalaziti drugim ulicama. Lijepo vrijeme gosti iz Španjolske, te mostarski domaćini su iskoristili da prošetaju od Gradske vijećnice do Starog grada, a za to vrijeme uslijedila je blokada Bulevara, dok zvanice nisu skrenule u ulicu Rade Bitange.

Oko dva sata trajala je blokada dijela Titove ulice, od Lučkog mosta do Narodnog pozorišta zbog vozila koji su čekali goste da završe obilazak stare gradske jezgre. Nakon posjete Starom gradu, kolona se uputila prema Buni u tamošnji hotel.

Od 1995. godine trg u središtu grada nosi ime Španjolski trg u čast 21 španjolskom vojniku, koji su poginuli od 1992. do 1995. u redovima međunarodnih vojnih snaga u mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini. Nakon što je Trg u potpunosti rekonstruiran i obnovljen, španjolskim vojnicima podignut je spomenik.

Španjolski premijer ranije se u subotu sastao u Sarajevu s članovima Pedsjedništva Bosne i Hercegovine kada je poručio da je osobno i sentimantalno vezan za BiH, ali isto tako da Španjolska pruža podršku teritorijalnom integritetu BiH, kao i ulasku BiH u EU.

Svoju turneju po zapadnom Balkanu Sanchez je započeo u petak, a pored Bosne i Hercegovine posjetio je Srbiju, potom slijede Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija kako bi podržao ovih pet zemalja na njihovu putu prema Europskoj uniji.