PREKOGRANIČNO PARTNERSTVO Republikanci skoknuli do MOST-a, Čović online s Plenkovićem

Hrvatska republikanska stranka, most nezavisnih lista
Facebook

Delegacije HRS-a i MOST nezavisnih lista održale su zajednički sastanak u Zagrebu na kojem je analizirana politička situacija u BiH te su definirane zajedničke buduće aktivnosti ove dvije stranke u cilju dodatnog jačanja suradnje po pitanju statusa Hrvata u BiH.

Zaključeno je da Republika Hrvatska mora koristiti sve diplomatske kapacitete koje ima u institucijama EU, Vijeća Europe, NATO-a i dr. kako bi pružila svu moguću podršku rješavanju hrvatskoga pitanja u BiH. 

Činjenica je kako je međunarodna zajednica svojim ponašanjem otvoreno stala na stranu unitarističke sarajevske politike. Izjave o „jedinstvenoj BiH jednog naroda“ predstavnika EU ponajbolje govore o tome. 

Jasno je vidljivo, dakle, kako sva tobožnja lobiranja od strane Vlade RH u biti ne postoje. Dapače, nanose štetu. Kolika šteta može biti govori, primjerice, činjenica kako su hrvatski predstavnici u Vijeću Europe, na čelu s Marijom Pejčinović Burić šutke i bez ikakve reakcije ostali na sramotan govor Željko Komšić u kojem je izvrtao povijest govoreći o agresiji Hrvatske na BiH.

Hrvatska republikanska stranka,most nezavisnih lista

Zbog svega navedenog Hrvatima je u BiH potrebna jedna politička katarza, odnosno politički zaokret u BiH. Definirati političke modele koji će staviti hrvatski narod i hrvatskog čovjeka u prvi plan. Hrvati kao konstitutivan narod u BiH, sa svim svojim građanskim i političkim pravima zagarantiranim u Ustavu i Izbornom zakonu, po cijenu pozicija i beneficija iz vlasti. 

Kako bi se to dogodilo, politika Republika Hrvatske prema BiH se mora iz Bruxellesa preseliti u BiH. Hrvatska mora voditi suverenističku politiku prema Hrvatima u BiH, dok god sustavno nije riješeno hrvatsko pitanje u ovoj zemlji. Do sada to nije bio slučaj, Hrvatska godinama vodi politiku dirigiranu interesima Bruxellesa, a ne svoga naroda u BiH. To je dovelo do toga da Hrvati u BiH nemaju nikakve političke strategije, a osobito nemaju jasnu strategiju što ako se ne dogode izmjene Izbornoga zakona.

S toga je došlo za novi politički smjer, političku stratešku alternativu Hrvata u BiH koju će predvoditi HRS i MOST. Primarni naglasak će biti stavljen na izmjene Ustava, administrativno preuređenje BiH, a za početak definiranje jasne strategije za predstojeće Opće izbore 2022. i scenarij u slučaju neusvajanja izmjena izbornog zakona. Dopustit ćemo sestrinskim HDZ-ovima, koji objektivno imaju najveću odgovornost u ovom trenutku, da ponude svoja rješenja, odnosno da ponude svoj Plan B. Ukoliko, ili bolje rečeno, kada se to ne dogodi, idemo mi sa svojim. Dolazi novo vrijeme hrvatske politike, s obje strane granice, priopćeno je iz HRS-a.

Danas je također u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana je 28. redovita sjednica Predsjedništva HDZ- a BiH. Također, današnjoj sjednici putem videolinka pridružilo se i Predsjedništvo HDZ-a RH s predsjednikom Vlade RH Plenkovićem. Fokus razgovora sa sestrinskom organizacijom odnosio se na aktualne političke okolnosti.

Pet točaka sa zajedničke sjednice Predsjedništava HDZ-a BiH i HDZ-a:

1. Podrška HDZ-a Republike Hrvatske politici koju provode HDZ BiH, HNS i Hrvatima u BiH oko svih aktivnosti oko reforme izbornog zakonodavstva koje će osigurati legitimno političko predstavljanje i jednakopravnost hrvatskog naroda definirano Sporazumom iz Mostara.

2. Podrška hrvatskim pravnim prijedlozima rješenja koji su u skladu s europskim vrijednostima, za što su dobili i pozitivna stajalista Venecijanske komisije.

3. Potpora političkoj koheziji svih stranaka HNS-a i zajedničkog djelovanja u budućnosti.

4. Podrška nastavku žurnih političkih razgovora koji se nastavljaju u četvrtak, 10. veljače.

5. HDZ RH i svi dužnosnici će nastaviti kontinuirano biti potpora za sve projekte Hrvata u BiH i integracijskim procesima BiH prema EU.

Na sjednici je napravljen presjek svih razgovora o reformi izbornog zakonodavstva zaključno s pregovorima u Neumu. Potpisani Sporazum iz Mostara kao temelj za konačni dogovor je odbijen u svakoj formi s bošnjačke strane, kao i bilo kakav model koji implementira sve odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Na press konferenciji predsjednik HDZ-a BiH Čović je istaknuo kako formalno pravni uvjeti, slično kao nekad za Grad Mostar, ne postoje. Minimalne naznake za konačan dogovor postoje i bit će poznate nakon četvrtka kada je predviđen susret s predstavnicima bošnjačkih stranaka koje su sudjelovale na razgovorima u Neumu.

"U četvrtak u 12 sati u Parlamentu BiH ćemo imati sastanak stranaka koje su sjedile i u Neumu. Učinit ćemo sve da napravimo iskorak. Ustavni sud BiH stavio je van snage odredbe Izbornog zakona koje jedino Parlamentarna skupština može definirati, slično kao što je bio primjer za Grad Mostar. Venecijanska komisija je u Neumu jasno potvrdila i pozitivno ocijenila naš prijedlog, uključujući i dvije izborne jedinice", jasno je istaknuo Čović.