POTVRĐENO Bundestag dao zeleno svjetlo za otvaranje pregovora između EU i BiH

Bundestag dao zeleno svjetlo za pregovore EU i BiH
Pixsell

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damir Arnaut objavio je da je Njemački savezni parlament da suglasnost da Europsko vijeće otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

"Usvojena Rezolucija. Bundestag dao zeleno svjetlo za otvaranje pregovora i zauzeo izuzetno bitan, strateški stav o brojnim pitanjima od značaja za BiH", naveo je Arnaut u objavi na X platformi.

On je istaknuo je da pravi posao za BiH tek predstoji i treba biti urađen u skladu s i u duhu ove rezolucije i nikako drugačije, prenosi Fokus.

Lideri EU će u četvrtak na summitu u Bruxellesu odlučiti otvoriti pregovore s BiH te zatražiti od Vijeća izradu pregovaračkog okvira kako bi se ti pregovori i mogli otvoriti. Stoji to u nacrtu zaključaka koje će Europsko vijeće usvojiti na samitu u četvrtak i petak, a u koji je Jutarnji list dobio uvid.

"Nastavno na preporuke Komisije od 12.  2024.ožujka godine, Europsko vijeće odlučuje otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Vijeće se poziva da usvoji pregovarački okvir kad budu poduzeti relevantni koraci utvrđeni u preporukama komisije iz 12. listopada 2022. godine", piše u nacrtu.