Potpredsjednik SDA nakon skandala s kupovinom glasova dao ostavku

Potpredsjednik SDA nakon skandala s kupovinom glasova dao ostavku
Novum.ba

Potpredsjednik vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić podnio je ostavku na tu dužnost prihvaćajući tako odgovornost za korupcijski skandal koji je prošlog tjedna potresao političku pozornicu u Bosni i Hercegovini, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji.

Sarajlić je ponudio pisanu ostavku o kojoj će se u utorak očitovati predsjedništvo SDA.

"Status i ugled prve bošnjačke i bosanskohercegovačke stranke su mi važniji od karijere i osobnog statusa", napisao je uz ostalo Sarajlić koji je slovio za osobu od posebnog povjerenja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Vladajuća bošnjačka stranka nedavno je birala predsjednika važnog ogranka za Sarajevsku županiju, a neposredno nakon toga do medija je dospjela snimka na kojoj Sarajlić trojici sugovornika pojašnjava na koji je način osigurao da na tu poziciju bude izabran ostarjeli umirovljeni general Fikret Prevljak, a ne ambiciozni načelnik sarajevske općine Novi grad Semir Efendić.

Sarajlić je snimljen kako otvoreno priznaje da je "kupio" glas barem jednog od izaslanika i tako presudno utjecao na izbor Prevljaka.

Uz to je kazao kako je primijenjen isti model po kojemu je prije četiri godine za gradonačelnika Sarajeva izabran kandidat SDA Abdulah Skaka zahvaljujući tek jednom glasu više u Gradskom vijeću i to onog zastupnika koji je također "kupljen".

U cijeli slučaj je umiješan i glumac Emir Hadžihafizbegović koji bi kao kandidat SDA trebao postati novim ministrom kulture Sarajevske županije jer je Sarajlić sugovornicima kazao kako mu je "glumac dužan" pa će zaposliti u kulturi suprugu izaslanika koji je pristao glasati za Prevljaka.

Skandal je pojačala Sarajlićeva izjava kako je u mutne poslove i korupciju umiješan i aktualni ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić koji se također angažirao u stranačkom kadroviranju uvjeravajući neke ljude koga treba poduprijeti u aktualnim prestrojavanjima unura SDA.

Predsjednik stranke Izetbegović ranije je obećao kako će sve biti temeljito istraženo.

"Sve ćemo to preispitati, svi će snositi sankcije zbog ovoga. Neće ovo ostati nedorečeno i nedovršeno", ustvrdio je Izetbegović.