POTPIS U MOSTARU Domaći parlamentarci se pred Europljanima obvezali ubrzati put prema EU

Potpisana deklaracija
Hercegovina.info

U Mostaru je održana Konferencija predsjedavajućih parlamenata u Bosni i Hercegovini, na kojoj je usvojen Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa europskih integracija. Tom prilikom potpisana je Zajednička izjava u kojoj su najviši predstavnici parlamenata u BiH izrazili posvećenost i spremnost da poduzmu mjere na provođenju Plana prioriteta i na realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišlјenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji (EU).

Konferencija je održana u okviru projekta 'Podrška EU parlamentima u Bosni i Hercegovini u poslovima europskih integracija', koji financira EU, a sudjelovali su članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), predsjednici i zamjenici predsjednika oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Potpisana deklaracija

Osim čelnika parlamenata u BiH, na sastanku su sudjelovali i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, kao i predstavnici Narodne skupštine Mađarske, Parlamenta Austrije i Hrvatskog sabora, koji provode projekat.

U uvodnom obraćanju sudionicima sastanka, predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto zahvalila se Europskoj uniji, Delegaciji Europske unije u BiH, kao i zemljama članicama Europske unije koje provode Twinning projekat na podršci, te naglasila da i ovaj sastanak predstavlja značajan korak u potvrđivanju uloge koju parlamenti imaju u procesu europskih integracija.

Potpisana deklaracija

Prema riječima predsjedavajuće Krišto, ovim projektom EU pruža ne samo tehničku asistenciju parlamentima u BiH nego i omogućava važan vid institucionalne suradnje zakonodavnih institucija BiH sa zakonodavnim institucijama zemalja članica EU. Naglašavajući kako smatra izuzetno značajnom činjenicu da su projektom obuhvaćeni parlamenti na različitim nivoima vlasti, državnom, entitetskom i županijskom, predsjedavajuća Krišto ocijenila je da ovaj Twinning projekat osigurava bolju harmonizaciju svih nivoa vlasti s ciljem uspješne integracije BiH u EU.

Potpisana deklaracija

Ističući u svom obraćanju ulogu parlamenata u BiH kao ključnu u procesu europskih integracija BiH, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler podvukao je da parlamenti imaju ogromnu ulogu u implementaciji pravne stečevine EU. Prema riječima ambasadora Sattlera, ovaj projekat predstavlja odličan alat za prenošenje najboljih praksi iz parlamenata država članica EU.

Ambasador Sattler pozdravio je napredak koji je BiH učinila u procesu EU integracija, te upozorio na sporost u donošenju reformskih zakona kojim se ispunjavaju prioriteti iz Mišljenja Europske komisije (EK), posebno Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa i Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću. S tim u vezi, ambasador Sattler pozvao je najviše dužnosnike parlamenata u BiH da ovu, 2021. godinu, iskoriste za provođenje neophodnih reformi, te obećao da će EU nastaviti da pruža punu podršku i pomoć BiH.

Potpisana deklaracija

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić kao jedan od prioriteta u ovoj godini istaknuo je oporavak ekonomije i zdravstvenog sistema od posljedica pandemije koronavirusa (Covid 19). Također je istaknuo značaj završetka lokalnih izbora i implementacije izbornih rezultata, posebno u Mostaru i Srebrenici. Govoreći o prioritetima na europskom putu BiH, Zvizdić je izrazio uvjerenje da BiH može do svibnja ove godine ispuniti devet ključnih prioriteta iz Mišljenja EK, čime bi osigurala kredibilnost zahtjeva za kandidatski status.

Sudionicima sastanka obratili su se i veleposlanici Mađarske, Austrije i Hrvatske, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović, kao i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić. Sudionici sastanka razmatrali su Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa europskih integracija, kojeg je predstavio rukovoditelj projekta iz države članice EU Zoltán Horváth.

Plan prioriteta za parlamente u BiH usmjeren je na slјedeće klјučne oblasti parlamentarnog funkcioniranja:
- osiguravanje adekvatnog funkcioniranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Europskog parlamenta;
- osiguravanje adekvatnog funkcioniranja mehanizma suradnje za parlamente u BiH u kontekstu europskih integracija, kako bi se omogućila stalna politička i administrativna koordinacija i razmjena informacija kroz ponovno pokretanje i jačanje suradnje na nivou Konferencije predsjedavajućih, Parlamentarnog foruma za europske integracije, suradnje između sektorskih komisija, suradnje na administrativnom nivou i drugih oblika ad hoc foruma;
- osiguravanje efikasne aktivnosti nadzora nad radom vlada u oblasti europskih integracija;
- unapređenje parlamentarnog postupka usklađivanja zakonodavstva;
- unapređenje uloge parlamenata u podizanju svijesti javnosti o procesu europskih integracija;
- jačanje suradnje s organizacijama civilnog društva i drugim stranama zainteresiranim za teme vezane za proces europskih integracija;
- unapređenje općeg administrativnog okvira kako bi parlamenti u BiH mogli efikasno izvršavati zadatke u procesu europskih integracija.

Potpisana deklaracija

Najviši predstavnici parlamenata u BiH usvojili su i potpisali Zajedničku izjavu u kojoj su postigli suglasnost o tekstu Plana prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa europskih integracija, te izrazili posvećenost poduzimanju mjera za provođenje Plana prioriteta smatrajući da je ovaj dokument od velikog značaja na putu europskih integracija Bosne i Hercegovine. 

Potpisivanjem Zajedničke izjave najviši predstavnici parlamenata u BiH obavezali su se da će do kraja veljače 2021. godine dostaviti Plan prioriteta svom Domu, odnosno Skupštini, u skladu sa procedurom propisanom internim dokumentima svakog od parlamenata u BiH. Podršku u provođenju Plana prioriteta za parlamente u BiH, predstavnici parlamenata će dobiti kroz projekat 'Podrška EU parlamentima u Bosni i Hercegovini u poslovima europskih integracija', koji financira EU.