POLOŽIO ZAKLETVU Novi predsjednik Crne Gore želi unaprijediti dobrosusjedske odnose

Jakov Milatović
UGC

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je zakletvu, čime je postao novi predsjednik Crne Gore. "Zaklinjem se da ću dužnost Predsjednika vršiti časno i odgovorno, po Ustavu i zakonu", rekao je Milatović. 

Milatović je u govoru nakon polaganja zakletve rekao da osjeća posebnu čast i ponos što danas pred zastupnicima polaganjem zakletve preuzima dužnost predsjednika Crne Gore, prenosi portal 'Pobjeda'.

"Smatram privilegijom, ali i najvećom odgovornošću što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen i koju beskrajno volim, u čije temelje su utkale generacije mojih predaka znojem i krvlju, osvajajući njenu slobodu i braneći pravo na njeno postojanje. Da sam mogao da biram, rodio bih se baš ovdje na najljepšem parčetu zemlje, ušuškanom između mora i kamena, na vječitoj raskrsnici između istoka i zapada", rekao je Milatović.

Kazao je da će biti istinski predsjednik svih građana, nezavisno od njihove nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti. "Smjena političkog establišmenta i konsolidacija naše demokracije budi optimizam da ćemo u narednom razdoblju sa puno više zajedništava rješavati otvorena pitanja koja su od vitalnog značaja za budućnost Crne Gore", rekao je on. 

Kazao je da će raditi na pomirenju u Crnoj Gori, jer, kako je rekao jedino pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora. Dodao je da je institucionalni sitem, kreiran po mjeri jedne partije nije izdržao izazove koje je donijela promjene vlasti. "Iz takvog isksustva smo izvukli značajne poruke, koje će nam poslužiti da stvorimo jake institucije koje će biti garant pravne sigurnosti naših građana", rekao je Milatović.

Tvrdi da će još posvećenije raditi na kreiranju održivog ekonomskog modela sa fokusom na kapitalne projekte i otvaranju novih i bolje plaćenih radnih mjesta, dodajući da će u međarodnim aktivnostima usmjeriti pažnju na ekonomsku promociju Crne Gore. Milatović je rekao i da Crna Gora neće odstupiti od pravaca i opredjeljenja koja podrazumijevaju tu zemlju kao dio EU. 

Crna Gora će, kako je rekao, nastaviti da odlučno korača ka ispunjenju glavnog političkog cilja. Kao predsjednik, kađe Milatovič, doprinosit će unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa. Tvrdi i da građane neće dijeliti na one koji su mu dali glas i na one koji su drugačije mislili.

Najbolji dani suradnje Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) tek dolaze, ocijenio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. On je medijima u Podgorici, nakon inauguracije predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, kazao da dvije države nemaju otvorenih pitanja.

Bećirović je dodao da postoji ogromna mogućnost za jačanje odnosa. Kako je naveo, zajednički interes je da regija ide u smjeru europskih i euroatlantskih integracija, prenosi RTCG.