Politička farsa u središnjoj Bosni se nastavlja, zastoj u HNŽ-u

Jednoglasno je 19 prisutnih zastupnika, 16 Bošnjaka i troje Hrvata (NSRzB - 2 i SDP - 1 zastupnik) prihvatilo prijedlog klubova bošnjačkog i srpskog naroda te imenovalo Refika Poparića i Nikolu Simića za predsjedatelja, odnosno zamjenika predsjedatelja srednjobosanske županijske Skupštine.

Ponovni sastanak

Međusobnim dogovorom, kako to nalaže Poslovnik o radu Skupštine i Ustav Srednjobosanske županije, privremeno je za predsjedatelja Skupštine imenovan Nikola Simić iz SDP-a, po nacionalnosti Srbin. Privremeno, kako je rečeno, jer će se, nakon što Klub Hrvata predloži svog kandidata za jednu od te dvije funkcije, ponovno sastati kandidati i međusobno se dogovoriti tko će od njih trojice obnašati funkciju predsjedatelja (ostala dva automatski su zamjenici). Važno je naglasiti da predsjednik županijske Vlade i predsjedatelj Skupštine ne mogu biti iz reda istog naroda. No, treba također naglasiti da predsjedatelj srednjobosanske Skupštine može biti samo iz naroda koji je u ovoj županiji, po popisu iz 1991., imao najmanje 30 posto u ukupnom broju stanovništva. Srbi to nisu imali, a na tu ustavnu odredbu ni ovaj put nitko od zastupnika nije reagirao. Ovom potvrdom predloženih kandidata, kako je kazao novoizabrani predsjedatelj Nikola Simić, završena je konstituirajuća sjednica srednjobosanske županijske Skupštine, koja sada nesmetano može nastaviti s radom.

Optužbe u HNŽ-u

Sjednica Skupštine HNŽ-a prekinuta je i prije formalnog početka nakon što se zastupnici nisu mogli dogovoriti o dnevnom redu. Prvotni prijedlog dnevnog reda predviđao je dvije točke: određivanje roka za dostavu kandidacijskih lista za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH te formiranje privremene komisije za izbor izaslanika u taj dom. HDZ 1990 predložio je proširenje dnevnog reda ubacivanjem izbora rukovodstva županijske Skupštine prije spomenute dvije točke, a kako ni jedan prijedlog nije dobio potrebnu većinu glasova, sjednica je prekinuta. SDP BiH optužio je dva HDZ-a da blokiraju rad Skupštine HNŽ-a, a samim tim i uspostavljanje vlasti na federalnoj razini, što su zastupnici HDZ-a odbacili istaknuvši da Poslovnik o radu Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije propisuje da se prvo mora izabrati novo rukovodstvo.

izvor: večernji.ba