PO HITNOM POSTUPKU Zastupnički dom PSBiH podržao proračun institucija BiH i prijedlog dopuna Zakona o plaćama

PO HITNOM POSTUPKU Zastupnički dom PSBiH podržao proračun institucija BiH i prijedlog dopuna Zakona o plaćama
Fena

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovini, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Prijedlogom ovog zakona predviđeno je da se plaće i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavaju uz primjenu osnovice od 535,00 KM, prenosi Fena.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da je, ne dovodeći u pitanje potrebu i opravdanost povećanja visine osnovice za obračun plata državnim službenicima i drugim zaposlenim u institucijama BiH, Predsjedništvo BiH stanovišta da nije opravdana linearna primjena ovog zakona niti je opravdano istovremeno linearno povećanje plaća i svim imenovanim i izabranim osobama s najvišim koeficijentima u institucijama BiH, što uključuje i izabrane zastupnike i izaslanike u PSBiH, članove Vijeća ministara BiH te članove Predsjedništva BiH.

Zastupnici su danas, po hitnom postupku, usvojili Prijedlog zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, koji je predložilo Predsjedništvo BiH.

Za predloženi proračun glasovao je 21 zastupnik, 16 ih je bilo protiv i dva suzdržana.

Usvojen je i zaključak da Zastupnički dom PSBiH Prijedlog zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu uputi na razmatranje Domu naroda državnog parlamenta po hitnom postupku.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić je jučer najavio da bi, ukoliko Zastupnički dom danas usvoji proračun institucija BiH za 2023. godinu, sutra trebala biti održana i hitna sjednica Doma naroda na kojoj bi se razmatrao ovaj dokument.