PLENKOVIĆ "Ursula von der Leyen ne dolazi u Mostar, ali će doći do jednog drugog posjeta"

Plenković
Hercegovina.info

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je danas situaciju u Bosni i Hercegovini u kojoj se u listopadu trebaju održati parlamentarni izbori, a nije došlo do izmjene izbornog zakona.

Poručio je da predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ne dolazi u Mostar, što se najavljivalo u medijima, ali će u idućih desetak dana doći do "posjeta jednog drugog visokog dužnosnika EU-a". 

Hrvatski premijer pozdravio je odluku HNS-a BiH koji je odlučio sudjelovati na izborima u Bosni i Hercegovini u listopadu.

Naglasio je da "Hrvati trebaju birati svoje predstavnike jer će samo na taj način BiH kvalitetno funkcionirati" i pozvao je na "dijalog", prenosi Hina.

Upozorio je da su Hrvati u BiH "nerijetko žrtve izbornog inženjeringa i nikako ne bi smjeli doći u poziciju krivca zbog situacije u BiH". 

Istaknuo je da se hrvatska vlada sustavno bori za interes Hrvata u BiH.

"Ministar Gordan Grlić Radman je zaista redovito u BiH i dobro je da je često dolje da prenosimo politiku i aktivnosti koje vlada poduzima u interesu Hrvata u BiH i to radimo kontinuirano, godinama, intenzivno, sustavno, argumentiramo, nastojimo pridobiti saveznike za rješavanje nepravednog položaja u kojemu se Hrvati nažalost nalaze", rekao je Plenković. 

Predsjednik Zoran Milanović uputio je premijeru prošli tjedan poziv za sazivanje sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti o stanju u BiH, ali Plenković još nije odgovorio. 

"Odgovorit ćemo kad procijenimo da je vrijeme", rekao je premijer.