PLENKOVIĆ PRIMIO ČOVIĆA Nije se spominjala sporna izjava iz Banja Luke, evo o čemu su razgovarali

PLENKOVIĆ PRIMIO ČOVIĆA Nije se spominjala sporna izjava iz Banja Luke, evo o čemu su razgovarali
Vlada RH

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima primio predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Sastanak u Zagrebu održao se samo dva dana kasnije nakon što je po mišljenju brojnih Dragan Čović u Narodnoj skupštini Republike Srpske dao skandaloznu izjavu kada se zastupnicima obratio riječima "Čuvajte Republiku Srpsku".

No, o tome danas nije bilo govora, barem prema onom što je priopćeno iz Vlade Republike Hrvatske.

"Na sastanku je predsjednik HDZ-a BiH DraganČović upoznao predsjednika Vlade Plenkovića o daljnjim aktivnostima političkih predstavnika hrvatskog naroda u BiH i djelovanju Hrvatskog narodnog sabora nakon posljednjeg kruga pregovora o reformi Izbornog zakona BiH održanim u Neumu. Istaknuo je kako se u praksi događa da supotpisnici Sporazuma iz Mostara odbijaju njegovo provođenje kao temelj za konačni dogovor.
 
Posebno se osvrnuo na pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o prijedlogu HNS-a BiH vezano za ograničene izmjene Ustava kojim se provode svih pet presuda ESLJP. Dodao je da su poštujući ustavno načelo konstitutivnosti i legitimne predstavljenosti predočeni modeli koji bi eliminirali sve postojeće anomalije izbornog zakonodavstva i spriječile nastavak diskriminacije i nametanja političkih predstavnika Hrvatima kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu", ističu

Predsjednik Vlade Plenković kazao je da će hrvatska Vlada nastaviti aktivno djelovati i biti potpora daljnjim pregovorima političkih aktera u BiH za što žurnije postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.
 
Podsjetivši da izigravanje načela dogovorenih Daytonsko-pariškim mirovnim sporazum hrvatski narod već godinama dovodi u nepravedan položaj, Plenković je kazao da dogovor političkih aktera treba osiguratiravnopravnost i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u najvišim institucijama BiH. Poručio je da je postizanje dogovora o izbornoj reformi važno za skladne odnose sva tri konstitutivna naroda te funkcionalnost i boljitak čitave BiH.
 
Plenković i Čović izrazili su zadovoljstvo što su međunarodni predstavnici uvažili prijedloge hrvatskih predstavnika u BiH i stajališta predstavnika hrvatske Vlade kao održivog modela stabilnosti i funkcionalnosti koji bi ojačao ključne principe Daytonskog sporazuma, a istodobno bio u skladu s europskim vrijednosnim sustavom. Slijedom toga, predsjednik Vlade Plenković kazao je da će nastaviti razgovore s čelnicima EU institucija i zemalja, kao i predstavnicima međunarodne zajednice o položaju hrvatskog naroda te situaciji u BiH", stoji u priopćenju Vlade Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa