Platforma SNSD-SDS ne priznaje prudski ni butmirski proces,a ni travanjski paket u budućim razgovorima

...postaviti sasvim nove političke odnose unutar BiH i otkloniti stalni strah da neko od političara iz Republike Srpske prihvati neko ustavno rješenje na njenu štetu.

Bosić je za Radio-televiziju RS rekao da je Platformom zajednički dogovoreno da svaka promjena Ustava mora biti provjerena na referendumu, prije nego što srpski predstavnici u zajedničkim organima zauzmu konačan stav.

"Platforma je riješila pitanja o kojima su naše dvije stranke imale različita viđenja, a prvo je da ne priznajemo ni prudski ni butmirski proces, niti travanjski paket u budućim razgovorima o Ustavu BiH", rekao je Bosić.

On je rekao da se klauzula o referendumu odnosi i na pristupanje NATO-u, te istakao da je uspostavljen mehanizam koji će razriješiti situaciju u slučaju različitog mišljenja stranaka na način da će se data pitanja postaviti pred građane.

Prema njegovim riječima, Platforma nije zakonski akt, već politički dogovor na bazi slobodne volje, iz kojeg svaka stranka može istupiti kad hoće, ali da će za to snositi političke posljedice.

"Kad god su naše dvije stranke u prethodnom periodu bile na različitim stranama na razini BiH, to je imalo štetne posljedice za RS. Smatram da su svi shvatili da je naš zajednički nastup u Sarajevu neophodan i očekujemo da i ostale stranke iz RS to podrže", naglasio je Bosić.

Govoreći o formiranju vlasti na razini BiH, Bosić je rekao da je potrebno što prije otvoriti razgovore stranaka, ali da je evidentno da u ovom momentu svi čekaju na razgovor lidera SNSD-a Milorada Dodika i SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije.

Bosić je istakao da je SDS o formiranju vlasti na razini BiH razgovarao sa svima, pa i sa Lagumdžijom, te da je postojala matematička kombinacija da formira većinu sa SDP-om, HDZ-om 1990 i Narodnom strankom "Radom za boljitak", ali da to nije u interesu RS.

"U tom pogledu Bošnjacima je prihvatljiva vlast sa SNSD-om ili sa SDS-om odvojeno, ali ne sa ove dvije stranke zajedno, jer ne žele jak blok iz RS", rekao je lider SDS-a.

On je dodao da nema namjeru kandidirati se za funkciju ministra vanjskih poslova BiH, ali da SDS smatra da treba da traži mjesto u ovom resoru kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža koju je narušio prethodni ministar Sven Alkalaj, jer je "radio u službi lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića".

Na pitanje je li u prethodnom periodu podignuto dostojanstvo RS, Bosić je odgovorio da su s jedne strane dolazili stalni zahtjevi za promjenu njenog statusa, a da sa druge pritisak međunarodne zajednice slabi, jer je jedan njen dio shvatio da je politika bivših visokih predstavnika, pogotovo Paddyja Ashdowna, bila kontraproduktivna.

"Smatram da je posljednji pokušaj vraćanja odgovornosti domaćim političarima jedna vrsta testa za BiH može li opstati kao država u budućnosti", istakao je Bosić.

(srna)