PIŠI PROPALO Nije došlo do dogovora o tri EU zakona u Mostaru

Dodik Čović i Nikšić sastanak vladajuće koalicije u Mostaru
Avaz

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako na današnjem sastanku predstavnika stranaka, članova koalicije na državnoj razini nije postignut dogovor o tri ključna zakona koji su preduvjet za otvaranje bh. pristupnih pregovor s Europskom unijom (Izborni zakon, Zakon o Sudu BiH, Zakon o sukobu interesa).

"Zaključak o ova tri zakona u osnovi nismo dogovorili niti su povjerenstva mogla dogovoriti, ali su došli do razine od 70, 80 ili 90 posto, da se ne nadmudrujemo o postotcima", kazao je Čović na konferenciji za novinare, prenosi Fena.Po njegovim riječima, povjerenstva će nastaviti s radom i ako neko od povjerenstava usuglasi zakon, taj zakon će ići pred Vijeće ministara i Parlament BiH.

"Žao mi je što nismo uspjeli napraviti ogroman iskorak koji se od nas očekivao. Povjerenstva su napravila ozbiljan posao, ali evidentno je da mi nismo uspjeli napraviti dovoljno osnove da se ona usuglase, pa smo se našli u raskoraku", dodao je Čović.

Nikšić je rekao kako nitko nije presretan ovakvim raspletom.

"Kada smo se dogovarali da izađemo pred vas ovdje, nitko od nas trojice nije bio presretan jer smo prije imali dosta bolje vijesti. Ostali smo na ovim pozicijama, no otvoreni smo da ćemo pokušati sve što možemo da dogovorimo bilo koji zakon. Zakon o sprječavanju interesa najbliži da ga okončamo", istaknuo je Nikšić.

Milorad Dodik ponovno je "zaprijetio" visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

"Ako ovaj nelegalni bilo što uradi, srušio je europski put BiH. Ukoliko nametne bilo što što se odnosi na RS u bilo kojem segmentu, istupamo iz procesa na način da ćemo donijeti svoj zakon o izborima i provesti izbore na svoj način", kazao je.