Ovo su članovi novog Vijeća ministara?

Dragan Čović

Tko će sjediti u devet ministarskih fotelja u Vijeću ministara BiH, već se uveliko spekulira u političkim i novinarskim krugovima i, kako sada stvari stoje, u njima će ostati nekoliko starih, ali naći će se nova imena.

Podsjećamo, prema političkom i koalicijskom dogovoru SNSD-a, SDA i HDZ-a, svakom će pripasti po tri ministarstva, a dužnost predsjedatelja SNSD-u – pišu Nezavisne novine.

Prema raspodjeli koju su partneri davno dogovorili, SNSD-u pripadaju vanjska trgovina i ekonomski odnosi, promet i komunikacije te ljudska prava i izbjeglice, SDA vanjski poslovi, sigurnost i obrana, a HDZ-u pravda, civilni poslovi i financije i trezor.

Zoran Tegeltija je u utorak dobio zeleno svjetlo parlamentarnog Povjerenstva za imenovanje i izbor Vijeća ministara BiH kao kandidat za prvog čovjeka ove institucije BiH, te bi Zastupnički dom trebalo da ga imenuje za predsjedatelja sljedećeg tjedna i od tada u narednih 35 dana bi trebao sastaviti svoj kabinet.

Ono što je sigurno, a što je “Nezavisnim” potvrđeno iz izvora bliskih koalicijskim partnerima, dužnost ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dobit će Staša Košarac, trenutni predsjednik Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu BiH. Navodno, dva preostala ministarstva – promet i komunikacije te ljudska prava i izbjeglice – mogli bi da preuzeti koalicijski partneri SNSD-a iz Republike Srpske, ali to još nije dogovoreno.

I u SDA još nije donesena konačna odluka o budućim ministrima, ali ono što se priča po kuloarima je da je fotelja šefa bh. diplomacije nuđena Denisu Zvizdiću, predsjedavatelju Zastupničkog doma BiH i prvom čovjeku Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu, ali da on nije baš bio zainteresiran za to.

Navodno, to bi mjesto trebalo da preuzeti Bisera Turković, provjereni i odani kadar SDA.

Ministarstvo sigurnosti, prema dogovoru SDA s bošnjačkim partnerima, pripalo je SBB-u, a prema saznanjima “Nezavisnih”, tu dužnost bi trebao preuzeti lider te stranke Fahrudin Radončić, koji je u ovom trenutku izaslanik u Domu naroda BiH.

Međutim, u političkim krugovima zadnjih dana spominje se i kadar ove stranke Ismir Jusko, koji je u prošlom sazivu Vijeća ministara bio ministar prometa i komunikacija. U stolicu ministra odrane najvjerovatnije bi trebalo da sjesri kadar DF-a Sifet Podžić.

U HDZ-u, kako saznajemo, situacija je mnogo jasnija i čistija. U Tegeltijin kabinet trebali bi sjesti provjereni kadrovi ove stranke. Tako bi kao ministar financija i trezora ostao aktualni ministar Vjekoslav Bevanda.

Postoji velika mogućnost da na mjestu ministra pravde i u sljedeće tri godine ostane aktualni ministar Josip Grubeša, iako se često pominjalo ime Bariše Čolaka, koji je trenutno izaslanik u Domu naroda BiH i koji je već ranije obavljao spomenutu ministarsku funkciju.

Tko će biti ministar civilnih poslova, još je neizvjesno, mada se često spominje mogućnost da Dragan Čović i HDZ tu poziciju daju svojim hrvatskim partnerima i da je najbliže toj fotelji Ilija Cvitanović, lider HDZ 1990.

Strankama za raspodjelu bit će i pozicije 10 zamjenika ministara s obzirom na to da svako ministarstvo ima po jednog zamjenika ministra, a Ministarstvo obrane dva. Zamjenik ministra, prema zakonu, mora biti druge nacionalnosti u odnosu na ministra.

Neizvjesno je još, kako kaže izvor “Nezavisnih”, kako će te pozicije biti podijeljene, jer koalicijski partneri žele “ljude iz svojih stranaka” na tim pozicijama u ministarstvima poput financija i trezora, vanjskih poslova, pravde, ali i sigurnosti.