OVO NEMA NIGDJE Umjesto akciza i smanjenja cijena goriva, političari digli sebi plaću 500 maraka

Zastupnički dom Parlamenta FBiH
Zastupnički dom Parlamenta FBiH

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u drugom čitanju Prijedlog zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

Na predloženi zakon, koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Predsjedništvo BiH, nije bilo uloženih amandmana zastupnika.

Prema predloženom proračunu, ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM, prenosi Fena.

Prijedlogom proračuna za 2022. godinu se, između ostalog, prioritetno podržavaju nastavak reformi u vezi s ispunjavanjem uvjeta za Europsko partnerstvo, provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), osiguranje sredstava za financiranje Općih izbora 2022. godine, kao i za provođenje višegodišnjih projekata proračunskih korisnika.

Današnjim usvajanjem proračuna BiH predviđeno je i povećanje plaća ministrima i parlamentarcima za 500 KM. To je pod istom stavkom u proračunu koja podrazumijeva povećanje osnovice radnicima u državnim institucijama do 80 KM, javlja Klix.