Otvoreno pismo povodom Helezove odluke o obustavi isplata naknada RVI i obiteljima poginulih branitelja iz Posušja

Zukan Helez

... reagirati na samovolju koju Federalni ministar branitelja Zukan Helez pokušava provoditi po mome Posušju kršeći sve zakone BiH, Federacije i Županije Zapadnohercegovačke.

HVO je tijekom Domovinskog rata funkcionirao sukladno Zakonu o Obrani Hrvatske Republike Herceg - Bosne i Zakonu o službi o oružanim snagama Hrvatske Republike Herceg - Bosne i kao takav potpuno organizirano, svojevoljno i ravnopravno, sukladno Daytonskom sporazumu,  ušao u vojsku Federacije kao jedna od dvije sastavnice i to ona bolja što smo u Domovinskom ratu i dokazali, dok  se danas revizija provodi po mjerilima i vojnoj evidenciji Armije Republike Bosne i Hercegovine.

O čemu se radi?

Timu za reviziju korisnika boračko-invalidske zaštite Ministarstva za pitanje boraca FBIH u Posušju onemogućeno je da radi svoj posao i zbog toga ćemo obustavit isplatu naknada za ratne vojne invalide i porodice poginulih branitelja iz Posušja. Ovo je za „Dnevni avaz" od 24. srpnja izjavio Zukan Helez, federalni ministar za pitanja branitelja. Naš revizorski tim je prije nekoliko dana htio ući u jedno boračko udruženje ali je spriječen. Kontaktirali smo policiju ,ali niko neće da se miješa pa zbog toga nemam druge opcije nego da obustavim isplatu, jer je naša zakonska obaveza da izvršimo reviziju, kazao je Helez dalje „Avazovim" novinarima.

Ono što im nije rekao je kako se u Zapadno-Hercegovačkoj Županiji revizija nesmetano provodi od strane jedinog revizorskog tima koji ima suglasnost Županijskog ministarstva branitelja i kako je taj tim do sada iz prava izveo više korisnika nego svi ostali revizorski timovi u ostalih devet Županija.  

Kako i unatoč tome još uvijek u našoj Županiji ima korisnika koji ni po kakvom osnovu ne zaslužuju nositi časno ime Branitelja je činjenica ali Zukan Helez i njegovi čuvari iz logora u kojima su mučeni i ubijani Hrvati su posljednji koji mogu i trebaju odlučiti tko će ostati u pravu a tko ne.

Ono što bi Helez želio je da njegovi nezakonito formirani timovi ciljano revidiraju predmete koji su već prošli proces revizije i ciljano izvode iz prava Helezove političke neistomišljenike.

Zbog ovakvoga načina rada Zukana Heleza je prije nekoliko dana na inicijativu Odbora za zdravstvo, socijalnu politiku i stradalnike Domovinskog rata Skupštine ZHŽ, kojega sam i sam član, održana i izvanredna sjednica Skupštine ZHŽ, najvišega zakonodavnog tijela u našoj Županiji sa samo jednom točkom Dnevnog reda - Zukan Helez, ili birokratskim rječnikom „Razmatranje Uredbe o privremenom preuzimanu dijela funkcija prijašnjeg Federalnog ministarstva", gdje je jednoglasno usvojen Zaključak u kome između ostaloga stoji :

-  inspektorat Federalnog ministarstva branitelja krivotvori povijest tako da pripadnicima HVO-a , bivšim zatočenicima muslimanskih logora, oduzima status logoraša i mijenja potvrde o okolnostima stradavanja što je suprotno izvješćima i Odluci Međunarodnog crvenog križa. Prema izjavi Zukana Heleza na području pod kontrolom Armije BiH nije bilo logora već nekih humanih zatvora.

-  revizijski timovi formirani su nezakonito odnosno suprotno članku 6. Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prva iz oblasti braniteljsko invalidske zaštite.

-  određeni timovi za reviziju vršili su „reviziju na reviziju" što je isključivo nadleštvo Tima za koordinaciju provođenja revizije. Ovdje je, dakle, prekršen članak 10. Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljske - invalidske zaštite.

-  nakon raspuštanja tima za koordinaciju kojega je zakonodavac predvidio za planiranje, nadgledanje i otklanjanje nepravilnosti tijekom provođenja revizije, od strane predsjednika Federacije. U ovom slučaju je federalni ministar samovoljno formirao sva tijela za provedbu revizije, pri tome ne poštujući odredbe Zakona  i to od sebi lojalnih povjerljivih kadrova, izravnih sudionika zlostavljanja pripadnika HVO u muslimanskim logorima.

Od strane Skupštine ZHŽ je također poručeno i ovo „ Tražimo od svih institucija u ŽZH odbijanje bilo kakvog vida suradnje sa svim timovima za kontrolu koji nisu formirani sukladno Zakonu o kontroli zakonitosti korištenja prava iz braniteljsko invalidske zaštite"

Upravo zbog ovoga je Zukanu i njegovom nelegalno formiranom timu suradnju odbila i policija i braniteljske udruge. Ako Zukan ne zna podsjetit ću ga, ovaj Zaključak najvišeg zakonodavnog tijela u ZHŽ, Skupštine je OBVEZUJUĆI i svaki njegov idući pokušaj provođenja samovolje na SDP način će identično proći, odbijanjem suradnje sa nelegalno formiranim timovima.

Koliko je Zukan neupućen u stanje u ZHŽ-u govori i njegova izjava novinarima Dnevnog avaza u kojoj kaže „Informirali su me da iza ovoga stoji Budimir".

Ne zna Helez kako se Budimir u ZHŽ-u pita upravo toliko koliko i Zukan Helez, to jest niti malo.

Koliko se pitaju i vrijede li išta naši legalno i legitimno izabrani dužnosnici vidjet ćemo uskoro. Nakon najave obustave isplata za ove korisnike sa područja Posušja jedini ispravan odgovor je da braniteljske udruge zajedno sa Ministrom branitelja podignu kaznenu prijavu protiv Heleza i njegovoga ministarstva kao i odštetni zahtjev za retroaktivnu isplatu svim korisnicima skupa sa pripadajućim kamatama.

Ukoliko to ne urade bolje od Zukana Heleza nismo ni zaslužili.