Oslobođenje Drvara je tema na kojoj će HDZ i SNSD testirati svoje odnose: Dodik najavljuje i prosvjede

dodik i čović

Dodik smatra da je najava Županijskog odbora HDZ Livno da obilježi oslobođenje Drvara nepotrebna provokacija protiv Srba i njihovog života na tom prostoru.

"Protiv smo održavanja bilo kakvog okuplјanja, i sam pokušaj bi bitno usložio političko-sigurnosnu situaciju na tom prostoru i poremetio odnose Srba i Hrvata", naglasio je Dodik.

Zajednički je donesena odluka da će, ako do toga dođe, Srbi iz tih općina organizirati okuplјanje u znak prosvjeda i onemogućavanja održavanja tog događaja, a Dodik je poručio da će se pridružiti građanima i čak fizički braniti bilo kakav pokušaj obilježavanja oslobođenja Drvara, prenosi Klix.ba.

HDZ se još nije konkretno izjasnio o ovom pitanju, ali je evidentno da je ovo točka gdje će HDZ i SNSD testirati svoje odnose.

Dodik je najavio da će Republika Srpska svečanom naučno-povijesnom i kulturno-umjetničkom akademijom, 13. rujna obilјežiti Dan sjećanja na stradanje Srba na tom području.

Sa sastanka u Banjoj Luci zaklјučeno da je potrebno pristupiti hitnoj izmjeni ustava županije, te da se u odredbe unese klauzula o konstitutivnosti Srba u tim županijama. Poručeno je da je posebna diskriminacija u pogledu zapošlјavanja.

"Srpski jezik se mora uvrstiti u nastavne planove škola u Federaciji BiH, tamo gdje to nije omogućeno, kao što je općina Glamoč", poručeno je sa sastanka.