Online obrazac za državljane BiH prije odlaska u Hrvatsku

Online obrazac za državljane BiH prije odlaska u Hrvatsku
Hercegovina.info

Ministarstvo unutarnjih poslova i ministarstvo turizma Hrvatske su s ciljem efikasnog prelaska granice otvorili posebnu web stranicu koju svi građani BiH trebaju popuniti online prije nego krenu na put u ovu zemlju.

Kako je za Klix potvrdio savjetnik direktora GP BiH Svevlad Hoffmann, na toj posebnoj stranici se nalazi online obrazac u koji se upisuju svi podaci koji se uobičajeno traže tijekom prelaska granice.

"Onog trenutka kada policajac na granici skenira putovnicu bh. državljanina, automatski ga sistem poveže sa svim ranije upisanim podacima u tom online obrascu. To bh. državljani trebaju obaviti prije nego krenu na put, dakle, treba popuniti web obrazac i proslijediti ga na adresu MUP-a Republike Hrvatske", pojasnio je Hoffmann. Kako je dodao na taj način će se brže i jednostavnije preći granica bez problema.

"To ne znači da neće moći prijeći granicu onaj koji nije popunio online obrazac, međutim, to će za njega prouzročiti dodatno zadržavanje jer će on biti privremeno uklonjen s trake i onda će ga morati ručno popunjavati. I zaista ukoliko bude takvih više ljudi onda će zaista biti velika gužva. Nakon toga će ga policajac unijeti u njihov sistem, a putnik će sve vrijeme morati čekati dok se završi taj proces", naglasio je Hoffmann.

Ova odluka je već na snazi, a Hoffmann je napomenuo da svi ostali uvjeti i dalje važe kada je riječ o ulasku u Hrvatsku.

"Uz popunjavanje ovog obrasca neophodna je putovnica i ako se radi o turističkoj posjeti, neophodna je potvrda o rezervaciji hotelskog ili nekog drugog privatnog smještaja. Isto tako ako je riječ o poslovnoj posjeti potrebno je pozivno pismo tog poslovnog subjekta u Hrvatskoj", zaključio je Hoffmann.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.