ON JE NAJMLAĐI ZASTUPNIK U BIH Svojom iskrenošću i direktnošću osvojio glasače, bez uvijanja i lažnih obećanja

Đorđe Vučinić
Privatni album

Nijedan politički put nije lak, ni za one koji godinama kroje svoje političke staze, a naročito za mlade koji su svježi na političkom nebu. S 21. godinu izabran je za zastupnika u Skupštini grada Trebinja, da bi dvije godine poslije, svoju političku ambiciju podigao na veću razinu, kandidirao se za zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prošao i stao rame uz rame sa starijim i iskusnim političarima. Riječ je o Đorđu Vučiniću iz Trebinja, najmlađem Narodnom zastupniku u Bosni i Hercegovini.

"Put od lokalne do Narodne skupštine nije bio lak. Biti prepoznat u svojoj izbornoj jedinici, pored mora stranaka, smatram velikim uspjehom. U jednu ruku je i sreća i privilegija što sam prošao putem kompenzacijske liste, ali s druge strane, bio sam drugi po broju glasova iza Predsjednika stranke, Nebojše Vukanovića. Mislim da su glasači prepoznali moju kampanju koja je trajala 365 dana, da nije bilo stajanja i ovo je nagrada za trud koji ulažem sve ovo vrijeme. Protivnik sam kampanje koja se radi mjesec dana uoči izbora, a naravno da ne računamo ni na kakve materijalne resurse, niti se bavimo ikakvim kriminalnim radnjama da na taj način budemo prepoznatljivi“, kaže Vučinić za Hercegovina.info.

Kako je svojom iskrenošću i direktnošću osvojio svoje glasače, bez uvijanja i lažnih obećanja, tako je na svojoj debitantskoj Skupštini doživio neprijatnost, za koju se nada da neće obilježiti njegovu političku karijeru. Snimka nesuglasice koje je imao sa v.d. predsjednicom skupštine Natašom Radulović, postao je viralan. Sam čin svečane zakletve je pao u drugi plan, a istaknula se rasprava, koja je po Vučinićevom mišljenju, nepristojna i nepotrebna.

Sadržaj se učitava...

"To je trebala biti jedna formalna i ceremonijalna sjednica, a naišli smo na jedno takvo bahato i ružno ponašanje od strane dotične, tako da su točke dnevnog reda bile potpuno zanemarene. Gospođa Radulović je bila baš simpatična, samo ne znam kome? Vjerojatno onom najnižem talogu u našem društvu, koji i jesu aktivisti i simpatizeri SNSD-a. U svakom slučaju je dobro da se vidi razlika između nas i njih. Taj sukob je najupečatljiviji trenutak te prve skupštine, ali od samog starta smo pokazali da ćemo opravdati ukazano povjerenje, usprkos pritisku i tenzijama“, ističe Vučinić.

Kao oporbenjak, kaže da će nastojati da se Hercegovina vrati na mjesto koje joj pripada, jer je godinama zanemarivana, iako je uvijek bilo predstavnika naroda iz ovih krajeva. Nedostatak razumijevanja za razvijanja ove regije doveo je do velikog raseljavanja i migracija kako iz manjih općina u Trebinje, tako i odlaska u udaljenije gradove. Mjesne zajednice Hercegovine, zbog nemogućnosti zaposlenja postale su “pustare“.

Đorđe Vučinić

"Hercegovina je jedan od razloga zbog kojih sam ušao u politiku i u posljednjih 25 godina, u potpunosti je zanemarena. Ne otvaraju se tvrtke, pa samim tim je odlazak stanovništva neminovan. Pored Trebinja i Foče, koje se iole ističu, prvenstveno zbog studenata, ostale općine su na margini razvoja Republike Srpske. Čak i Gacko, koje je izuzetno bogata općina, suočava se s odlaskom mladih. Ako se ovdje što prije ne reagira, mislim da će biti veliki problem. Mi smo spremni i na institucionalne i izvaninstitucionalne borbe za opstanak Hercegovine“, jasan je Vučinić.

Na pitanje što može zadržati omladinu ovdje, jednostavno i iskreno kaže da je to nada. Šansa za zaposlenje i jednake prilike za sve, sigurno će zadržati mladost ovdje. Đorđe želi porušiti sve te predrasude i boriti se i truditi da se mladima pružaju iste šanse.

I tko će onda bolje zastupati običan narod od običnog čovjeka, pa još i mladog, koji najbolje, iz svoje perspektive zna što je potrebno za razvoj i za ostanak. Kaže da će biti glas naroda, glas svih onih koji nemaju sami priliku da iskažu svoje mišljenje. Do sada je opravdao povjerenje i s 23 godine, nesumnjivo će postati i ostati jedan od zapaženijih političara koji sudjeluju u odlukama koje se tiču svih nas.