OGLASILA SE VLADA RS Nismo za rat i posvećeni smo očuvanju Ustava BiH

Vlada RS zgrada

Svatko tko razumije situaciju u BiH zna da, uprkos nekim tvrdnjama da je BiH na ivici rata, u stvarnosti nema opasnosti od takve katastrofe. Vlada Republike Srpske (RS) naglašava čvrstu posvećenost miru i da je, ističu, Republika Srpska posvećena očuvanju Ustava BiH, kao i da nema plan za secesiju u bilo kojem obliku.

U 27. Izvještaju vlade upućenom Vijeću sigurnosti UN navodi se da Republika Srpska čvrsto vjeruje da je BiH u stanju prevazići trenutne izazove kroz intenziviran politički dijalog između domaćih strana, usmjeren na pronalaženje rješenja u interesu svih konstitutivnih naroda i građana BiH, prenosi B92.

U dokumentu se ističe da, uprkos prijetećoj retorici pojedinih sarajevskih političara, lideri Republike Srpske i Srba dosljedno i kategorički odbijaju svako pribjegavanje nasilju.

"Nijedan zakon koji Republika Srpska razmatra ni na koji način ne ugrožava suverenitet ili teritorijalni integritet BiH. Republika Srpska dokazuje svoju posvećenost miru u BiH i regiji i kroz svoju tihu, ali postojanu suradnju na regionalnim sigurnosnim inicijativama", piše u Izvještaju.

Navodi se da se Republika Srpska pokazala kao pouzdan partner članicama NATO-a u oblasti borbe protiv terorizma, visokotehnološke sigurnosti i drugih sigurnosnih pitanja, kao i da tijesno surađuje sa sigurnosnim i obavještajnim službama glavnih članica NATO-a, između ostalog i u okviru redovne obuke.

Republika Srpska je, kako se ističe, opredijeljena za puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući i Ustav BiH i insistira na rješavanju unutarnjih sporova u BiH isključivo miroljubivim dijalogom sa domaćim partnerima.

Naglašava se da strani dužnosnici i diplomate koji poznaju situaciju u BiH potvrđuju da mir u zemlji nije ugrožen, te se navode izjave dužnosnika EUFOR-a, koji dosljedno govore da ne postoji opasnost po mir koji u BiH vlada već 26 godina.

Ukazuje se da Republika Srpska nikada nije izražavala protivljenje prisustvu EUFOR-a u BiH, broju vojnika ili misiji 'Altea' u skladu sa mandatom kakav je odobrilo Vijeće sigurnosti UN.

S druge strane, ističe se, dužnosnici iz Republike Srpske izrazili su nedavno zabrinutost zbog nepotrebnog i neprimerenog kretanja pripadnika i vozila EUFOR-a izvan baze koje je izazvalo uznemirenost školske djece i ostalih građana Srpske. Podsjeća se i da su najupućenije visoke diplomate u BiH potvrdile da nema ozbiljnog rizika po mir.

"U svom svjedočenju u veljači pred Kongresom, američki zastupnik Gabriel Escobar rekao je da situacija nije slična situaciji 1991. godine, te konstatirao da 'ni Hrvatska ni Srbija nisu zainteresirane da vide rat na svojim granicama', i naglasio da 'postoji više mehanizama da se spriječi sukob' i da 'ne vidi da se situacija destabilizira onako kako to vide neki najdrastičniji analitičari', podsjeća se u Izvještaju.