Odobren prijedlog proračuna za 2011. godinu

Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić kazala je novinarima da je veoma pozitivno to što je BiH konačno dobila proračun, te izrazila nadu da će ga sutra usvojiti i Dom naroda PSBiH.

Naglasila je da je veoma važno da institucije BiH ne budu bez proračuna u drugoj godini, jer bi to bio dovoljan razlog da prestaje vraćanje vanjskog duga i zaustavljanje rada državnih institucija, što se nije smjelo dogoditi makar i bilo proceduralnih problema kod donošenja budžeta.

Naime dostavljeni dokument potpisao je samo predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a ne i ostali članovi Predsjedništva, dok Vijeće ministara BiH, prema proceduri, nije ni razmatarlo ovako predložen budžet.

"Šestorica lidera napravili su dogovor koji je bio najvažniji i najduže smo ga čekali i Predstavnički dom je potvrdio taj dogovor", dodala je Majkić.

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu PSBiH Asim Sarajlić govorio je o isplati dugovanja prema otpuštenim vojnicima iz Oružanih snaga BiH kazavši da je pronađeno rješenje za njihovu situaciju.

- Vojnicima će do 15. siječnja biti isplaćen akontativni dio zastalih sredstava što je njihovo zakonsko i ustavno pravo, rekao je Sarajlić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je amandman na ovako predloženi proračun- da se u budžet uračuna 16,8 miliona KM za isplatu dugovanja prema otpuštenim vojnicima, ali o tom amandmanu se skupština nije ni izjašnjavala.

Zastupnik SDS-a Darko Babalj izrazio je zadovoljstvo rješavanjem problema u BiH te ponovio stav SDS-a o tome da Predsjedništvo BiH ne radi svoj posao, nego je sva odgovornost na poslanicima PSBiH.

Zastupnici Saveza za bolju budućnost BiH bili protiv ovog proračuna, a Mirsad Đugum kazao je kako je neshvatljivo da je trebalo proći trećina njihovog mandata da bi se za 48 sati riješili svi problemi građana BiH.

"Nismo prihvatili proračun jer su lideri šest političkih stranaka potpisali zajednički sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH zbog čega ostaje nejasno zašto je prijedlog iz Predsjedništva potpisao samo Komšić", pojasnio je Đugum.

Zastupnik HDZ-a BiH Mate Franjičević kazao je novinarima da je Predstavnički dom stvorio pretpostavke za usvajanje proračuna za 2011. godinu na osnovu izvršenja budžeta u tekućoj godini, a ovim dokumentom stvorit će se pretpostavke za usvajanje Odluke o privremenom financiranju za prvi kvartal 2012. godine.

Sjednica Doma naroda PSBiH zakazana je za danas u 11 sati, a Franjičević izražava nadu da će i ovaj Dom prihvatiti ovako predložen budžet.

Fena