Odbijena molba Darija Kordića za prijevremenu slobodu

HAAG - Predsjednik Haškog tribunala Patrick Robinson odbio je molbu Darija Kordića, osuđenog na 25 godina zatvora zbog zločina u Lašvanskoj dolini, da bude prije vremena pušten na slobodu, priopćeno je danas iz Tribunala.

Austrijske vlasti obavijestile su Tribunal da, prema njihovom zakonodavstvu, Kordić stječe uvjet da bude pušten na slobodu 6. travnja ove godine, budući da je odslužio polovicu zatvorske kazne.

Kordić je od 1991. do 1995. godine bio predsjednik HDZ-a BiH. Suđeno mu je zajedno s nekadašnjim zapovjednikom Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane Mariom Čerkezom zbog etničkog čišćenja muslimana u Lašvanskoj dolini. Čerkez je bio osuđen na šest godina zatvora, a kaznu je odslužio u prosincu 2004. godine, navodi Srna.

Dario Kordić prebačen je na izdržavanje kazne u Austriju u lipnju 2006. godine, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od dobrovoljne predaje u listopadu 1997. godine.

U odluci predsjednik tribunala napominje da se u većini država, u kojima haški osuđenici služe kazne, pravo na prijevremeno oslobađanje stječe nakon odsluženja dvije trećine kazne.

U Kordićevom slučaju, taj uvjet će biti ispunjen 6. lipnja 2014. godine, navodi se u odluci.

bitno.ba