Od 1. veljače nema ni plaća ni mirovina!

Hrvati u BIH, Dom naroda, Federalni parlament, parlamentarni izbori, sip, Dom naroda, mirovine, budžet, Dom naroda

Prvi na udaru

Sve oči uprte su u Dom naroda Parlamenta FBiH, koji je posljednja stepenica za usvajanje budžeta, ali zakazivanju sjednice tog doma nema ni naznake.

Usprkos realnoj opasnosti da stane isplata mirovina, plaća, ali i invalidnina, poticaja i ostalih davanja iz budžeta, predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH) ne oglašava se niti odgovara na brojne pozive, makar da pojasni što se čeka.

Budžet ili odluka o privremenom financiranju moraju biti usvojeni do kraja mjeseca, a ako se to ne desi, prvi na udaru su umirovljenici. Da bi mirovine bile isplaćene 5. u mjesecu, trebaju biti obračunate do 1. u mjesecu, a to se ne može uraditi dok Dom naroda ne usvoji budžet FBiH i Financijski plan Zavoda PIO. Stoga je ovaj zavod, kako su rekli, suočen sa situacijom da će morati kršiti ili Zakon o budžetu, u slučaju da isplati mirovine, ili Zakon o PIO, u slučaju da ih ne isplati 5. u mjesecu.

- Zavod će se naći u vrlo nezahvalnoj situaciji i nadamo se da do nje neće doći - rekli su iz Zavoda PIO, dodavši da bi isplata mirovina, ako ne bude usvojen budžet, bila nezakonita.

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, istaknuo je da će neusvajanje budžeta dići na noge i 7.200 zaposlenih.

- Svi imaju svoje obveze, plaćaju kredite, režije. Bez usvojenog budžeta nastat će blokada u isplati i mi ćemo onda donijeti odluke da li da se ide u štrajk, u prosvjed - upozorio je Kurtović.

Dodao je da će uputiti dopis Bradari, a vjerojatno će od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzko u krajnjem slučaju tražiti da donese odluku i proglasi budžet FBiH.

Važna pitanja

U Parlamentu FBiH pretpostavljaju da će Bradara čekati 31. siječanj, kada Ustavni sud BiH odlučuje o uputstvu SIP-a o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH. Ovo posebno nakon priopćenja Delegacije EU u BiH, OHR-a i Veleposlanstva SAD u BiH, u kojem pozivaju vlasti da formiraju Dom naroda, i ističu da Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi s važnim pitanjima poput budžeta.

Dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić (SDA), pak, tvrdi da nema razloga da se ne sazove sjednica do kraja mjeseca, jer starom sazivu legalitet i legitimitet daje ranija odluka Ustavnog suda, prema kojoj mora biti osiguran kontinuitet u vlasti.

- Treba zakazati sjednicu do 1. veljače da Federacija ne dođe u kolaps. Poslovnički je ja ne mogu sazvati - dodao je Tufekčić.

Urgencija Vlade

Vlada FBiH u narednih nekoliko dana uputit će Domu naroda Parlamenta FBiH urgenciju da sazove sjednicu kako ne bi stao život u Federaciji, rečeno je u Vladi.

- Krajnji realni rok je 31. siječanj. Nadamo se da će tada biti održana sjednica. Kada je riječ o isplati mirovina, novca ima dovoljno, samo je potreban pravni osnov - dodaju u Vladi.

Budžet je talac SDA i HDZ-a

Stranka demokratske akcije i HDZ drže građane FBiH taocima bez naznake da su ovu krizu sposobni riješiti u narednih pet dana, priopćili su jučer iz Bh. bloka (SDP, DF i Naša stranka).

- Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Bh. blok je zauzeo čvrst stav da se budžet ne smije usvajati u hitnoj proceduri upravo očekujući blokadu isplata zbog nezasjedanja Doma naroda. Zato smo predlagali Vladi zaključak o privremenom financiranju koje bi omogućilo nesmetane isplate mirovina i davanja za najugroženije kategorije stanovništva - navode iz Bh. bloka.