Od 1. veljače nema ni plaća ni mirovina!

Od 1. veljače nema ni plaća ni mirovina!

Prvi na udaru

Sve oči uprte su u Dom naroda Parlamenta FBiH, koji je posljednja stepenica za usvajanje budžeta, ali zakazivanju sjednice tog doma nema ni naznake.

Usprkos realnoj opasnosti da stane isplata mirovina, plaća, ali i invalidnina, poticaja i ostalih davanja iz budžeta, predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH) ne oglašava se niti odgovara na brojne pozive, makar da pojasni što se čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budžet ili odluka o privremenom financiranju moraju biti usvojeni do kraja mjeseca, a ako se to ne desi, prvi na udaru su umirovljenici. Da bi mirovine bile isplaćene 5. u mjesecu, trebaju biti obračunate do 1. u mjesecu, a to se ne može uraditi dok Dom naroda ne usvoji budžet FBiH i Financijski plan Zavoda PIO. Stoga je ovaj zavod, kako su rekli, suočen sa situacijom da će morati kršiti ili Zakon o budžetu, u slučaju da isplati mirovine, ili Zakon o PIO, u slučaju da ih ne isplati 5. u mjesecu.

- Zavod će se naći u vrlo nezahvalnoj situaciji i nadamo se da do nje neće doći - rekli su iz Zavoda PIO, dodavši da bi isplata mirovina, ako ne bude usvojen budžet, bila nezakonita.

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, istaknuo je da će neusvajanje budžeta dići na noge i 7.200 zaposlenih.

- Svi imaju svoje obveze, plaćaju kredite, režije. Bez usvojenog budžeta nastat će blokada u isplati i mi ćemo onda donijeti odluke da li da se ide u štrajk, u prosvjed - upozorio je Kurtović.

Dodao je da će uputiti dopis Bradari, a vjerojatno će od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzko u krajnjem slučaju tražiti da donese odluku i proglasi budžet FBiH.

Važna pitanja

U Parlamentu FBiH pretpostavljaju da će Bradara čekati 31. siječanj, kada Ustavni sud BiH odlučuje o uputstvu SIP-a o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH. Ovo posebno nakon priopćenja Delegacije EU u BiH, OHR-a i Veleposlanstva SAD u BiH, u kojem pozivaju vlasti da formiraju Dom naroda, i ističu da Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi s važnim pitanjima poput budžeta.

Dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić (SDA), pak, tvrdi da nema razloga da se ne sazove sjednica do kraja mjeseca, jer starom sazivu legalitet i legitimitet daje ranija odluka Ustavnog suda, prema kojoj mora biti osiguran kontinuitet u vlasti.

- Treba zakazati sjednicu do 1. veljače da Federacija ne dođe u kolaps. Poslovnički je ja ne mogu sazvati - dodao je Tufekčić.

Urgencija Vlade

Vlada FBiH u narednih nekoliko dana uputit će Domu naroda Parlamenta FBiH urgenciju da sazove sjednicu kako ne bi stao život u Federaciji, rečeno je u Vladi.

- Krajnji realni rok je 31. siječanj. Nadamo se da će tada biti održana sjednica. Kada je riječ o isplati mirovina, novca ima dovoljno, samo je potreban pravni osnov - dodaju u Vladi.

Budžet je talac SDA i HDZ-a

Stranka demokratske akcije i HDZ drže građane FBiH taocima bez naznake da su ovu krizu sposobni riješiti u narednih pet dana, priopćili su jučer iz Bh. bloka (SDP, DF i Naša stranka).

- Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Bh. blok je zauzeo čvrst stav da se budžet ne smije usvajati u hitnoj proceduri upravo očekujući blokadu isplata zbog nezasjedanja Doma naroda. Zato smo predlagali Vladi zaključak o privremenom financiranju koje bi omogućilo nesmetane isplate mirovina i davanja za najugroženije kategorije stanovništva - navode iz Bh. bloka.