OBILAZAK Bratoljub je nova veza između BiH i Srbije

OBILAZAK Bratoljub je nova veza između BiH i Srbije
MKP BiH

Ministar komunikacija i prometa (MKP) Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisali su u petak dva sporazuma: Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izgradnji zajedničkog graničnog prijelaza Bratunac i Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih međudržavnih mostova.

"Potpisivanje ovih sporazuma je veoma važan trenutak za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu. Naime, most 'Bratoljub' je završen još 2017. godine ali se čekalo do prosinca 2019. kako bi se usuglasili politički stavovi triju naroda i prevazišle nesposobnosti tadašnjih predstavnika srpskog naroda da u Vijeću ministara osiguraju dodatna sredstva za izgradnju GP Bratunac u iznosu od 3,5 milijuna KM, što je novi saziv VM uradio već na svojoj prvoj sjednici. 

Izgradnja novog graničnog prijelaza Bratunac, koji spada u GP prve kategorije, sigurno će rasteretiti granične prijelaze Zvornik i Raču, ali i dodatno povezati dvije zemlje. Ovaj zajednički prijelaz uveliko će ubrzati promet robe i putnika, na zadovoljstvo svih nas", rekao je ministar Mitrović.

Potpisivanjem sporazuma o održavanju mostova definirano je da BiH održava pet mostova, i to tri na Savi i dva na Uvcu, dok Srbija održava njih šest na Drini. Sredstva za održavanje mostova su osigurana proračunom Vijeća ministara BiH za narednu godinu i iznose 850.000 KM, odnosno za narednih pet godina Bosna i Hercegovina će izdvojiti 4,5 milijuna KM.

"Sve veći broj zajedničkih projekata je dobra vijest za građanke i građane Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i za cijelu regiju, jer su infrastruktura i povezivanje uvjet bržeg razvoja. Novi most preko Drine između Ljubovije i Bratunca značit će i građanima i gospodarstvu i zato je važno da zajednički granični prijelaz što prije bude u funkciji. Također, sporazum koji smo danas potpisali omogućava nam da krenemo sa održavanjem i drugih međudržavnih mostova, za šta je Srbija već namijenila 15 milijuna eura u naredne tri godine.

Važno je da se kao regija povezujemo kako autocestama tako i željeznicom, jer će to značiti brži razvoj, nove investicije i bolji život građana. Gradnjom autoceste Beograd-Sarajevo, Srbija i Bosna i Hercegovina su krenule tim putem i vjerujem da će rezultat tog povezivanja biti bolja budućnost za sve ljude koji žive na ovim prostorima, bez obzira kom narodu pripadaju", rekla je ministrica Mihajlović. 

Nakon potpisivanja sporazuma ministar Mitrović i ministrica Mihajlović zajedno su obišli gradilište, navodi se u priopćenju iz ministarstva komunikacija i prometa BiH.