NOVI ŠEF DIPLOMACIJE Konaković najavio svoje prve poteze

Konaković
Klix

Novoimenovani ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković najavio je danas kako će mu prva zadaća biti usuglasiti vanjsku politiku s Predsjedništvom BiH, koje ima različite poglede oko agresije na Ukrajinu, odnosa prema režimu u Iranu, Europskoj uniji te NATO savezu.

Odmah nakon preuzimanja dužnosti Konaković, koji je i čelnik stranke Narod i pravda, istaknuo je kako će imati "sastanak s članovima Predsjedništva BiH kako bi usuglasili stajališta oko vanjske politike BiH". Nakon jučerašnje potvrde novog saziva Vijeća ministara BiH većina ministara je, kao i Konaković, danas preuzela dužnost.

Njegova prethodnica Bisera Turković je u objavi na Facebooku navela kako svoj mandat smatra uspjehom. "Ostavljamo obranjene institucije države, obranjeni napredak i reforme. Ponosna sam na sve ono što sam radila javno i tajno", napisala je ova dužnosnica najveće bošnjačke stranke SDA, koja je isključena iz novoga saziva Vijeća ministara, prenosi Hina.

Optužbe na račun Turković

No, takve ocjene Turković ne dijele predstavnici vodećih hrvatskih i srpskih stranaka. Oni su Turković optuživali da je zlorabila svoju poziciju za promicanje bošnjačkih i interesa svoje stranke SDA.

Turković je u dva navrata u posljednja dva mjeseca naložila veleposlaniku BiH pri UN-u Svenu Alkalaju da se suzdrži od glasanja kojima se osuđivao režim u Teheranu. Početkom prosinca prošle godine u Sarajevu se susrela s iranskim kolegom Hosseinom Amirom-Abdollahianom, što su osudili lokalni aktivisti za ljudska prava, te hrvatske i srpske stranke.

BiH se potpisom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU obvezala pratiti vanjskopolitička stajališta Bruxellesa, no u slučaju Irana je, po nekim ocjenama, skrenula s te pozicije.

Problem s ruskom agresijom na Ukrajinu

Usklađivanje vanjske politike BiH još teže će ići kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu. Posebice će to biti teško nakon što je nedavno predsjednik Milorad Dodik donio odluku o odlikovanju ruskog predsjednika Vladimira Putina. U Predsjedništvu BiH pak sjedi srpska članica Željka Cvijanović iz Dodikova SNSD-a.

I "hrvatski član Predsjedništva" Željko Komšić, koji je u državni vrh biran mimo volje Hrvata glasovima bošnjačkih birača, nedavno je, prigodom rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a, preko veleposlanika Alkalaja oštro kritizirao visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmita te administraciju SAD-a. No mediji su ukazali na to da Alkalajev istup nije bio usuglašen u državnom vrhu zemlje, nego je samo održavao Komšićeva stajališta.

Oko članstva BiH u EU postoji načelno suglasje, no posve je drugačija situacija s integracijom u NATO savez, jer s tim u vezi srpska strana u BiH prati stajališta Beograda, koji se tome protivi. Konakoviću je na imenovanju novim šefom diplomacije prvi čestitao hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i izrazio želju za dobrom suradnjom.