Novi krug razgovora Amerikanaca sa domaćim političarima: Ništa novo ni konkretno

Bakir Izetbegović
hercegovina.info

Visoki dužnosnici State Departmenta i službe za vanjske poslove Europske unije započeli su u nedjelju seriju sastanaka s predstavnicima političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine ne bi li ih potaknuli na dogovor o izmjenama izbornog zakona te zemlje.

Američki izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer danas je sa izaslanstvom Stranke demokratske akcije (SDA) koju je predvodio predsjednik Bakir Izetbegović, pored ostalog, razgovarao i o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Nakon sastanka, kojem je prisustvovala i izvršna direktorica za zapadnu Europu, zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst, Izetbegović je kazao kako imaju slične stavove.

Kako bi se našlo dobro rješenje, rekao je Izetbegović, potrebno je malo hrabrosti i spremnosti, da svako da neku koncesiju. Izetbegović je podsjetio na zahtjeve SDA, uklanjanje entitetske asimetrije, rješenja, kroz Travanjski paket, Fileov model, ranije pregovore.

Izrazio je uvjerenje da će Palmer i Eichhorst s predstavnicima HDZ-a, predstavnicima opozicionih stranaka, danas dogovoriti format koji će, kako je istaknuo, biti od pomoći svima.

Čović je nakon razgovora izrazio zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom sa predstavnicima međunarodne zajednice, te ih ocijenio kao vrlo pozitivne.

"Nismo razgovarali o detaljima, ali smo vrlo jasno prepoznali put u kojem možemo vrlo brzo, ili u relativno kratkom vremenu, doći do rješenja Izbornog zakonodavsta BiH, a koje smo definirali sporazumom u Mostaru 17. lipnja 2020. godine", istaknuo je Čović.