Novi članovi nadzornih odbora Elektroprivrede i Terminala

HSP BIH, SDP BIH, koalicija, platforma, SDP BIH, HSP BIH, SDA BIH, NSRzB, platforma, SDP BIH, HSP BIH, SDP BIH, Politika, Nadzorni odbor, elektroprivreda, SDP BIH, HSP BIH, SDA BIH, NS radom za boljitak, SDP BIH, HSP BIH, NS radom za boljitak, SDA BIH, platformaši, Vijeće ministara, sdpbih, SNSD

...S ovim je započela najavljena “čistka”, odnosno promjena kadrova u javnim poduzećima o čemu je Dnevni list više puta pisao.

Osim u Elektroprivredi, došlo je i do imenovanja pet privremenih članova Nadzornog odbora i u Terminalima Federacije, a za njima bi trebalo uslijediti i dugo najavljivano razrješenje članova Nadzornog odbora HT-a Mostar, što je bilo i najavljeno dnevnim redom ove sjednice.

Uskoro novi direktori

S ovim imenovanjima počele su se provoditi u djelo riječi premijera FBiH Nermina Nikšića koji je kazao da je namjera Vlade pozvati na moralnu i političku odgovornost svih koji su kompanije u vlasništvu Federacije doveli u negativno poslovanje. Nakon članova nadzornih odbora na red bi trebali doći i direktori, kako poduzeća u većinskom vlasništvu Vlade, tako i agencija kao što su Razvojna banka, Terminali, Elektroprivrede.
Prvo imenovanje bi trebalo biti za direktora HT-a Mostar gdje bi za direktora trebao biti vraćen Stipe Prlić. Potvrdu toga nedavno je Dnevni list dobio i od predsjednika HSP-a Zvonka Jurišića koji je kazao da se vladajuća koalicija dogovorila da se za direktora ovog poduzeća ponovno postavi Prlić.
U idućim danima za očekivati je da se krene sa smjenama i u ostalim poduzećima i agencijama, a kao što smo do sada objavili, već je dogovoreno da, kada su u pitanju hrvatski kadrovi, mjesto direktora Elektroprivrede pripadne HSP-u, dok će čelno mjesto u Hrvatskoj pošti pripasti "Boljitku".

Raspodjela fotelja

SDP-u je pripalo mjesto direktora Agencije za bankarstvo, novog direktora Cesta Federacije i Cesta Mostar dat će "Boljitak", a zamjenika direktora Federalnog zavoda MIO/PIO predložit će HSP.
Mjesto predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke pripast će "Boljitku", kao i mjesto direktora Direkcije za robne zalihe Federacije. HSP-ovim kadrovima pripast će i mjesto zamjenika direktora FENA-e, kao i mjesto direktora Zavoda za javno zdravstvo, te mjesto predsjednika Upravnog odbora Lutrije BiH. Uskoro bi se trebala znati i imena novih direktora, ali poznato je da će, što se tiče bošnjačkih kadrova, ona biti raspoređena između SDA i SDP-a.

Odgovor na tužbu zbog Aluminija

Vlada je jučer donijela odluku i da po jedan predstavnik Ureda premijera FBiH, Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, Federalnog pravobraniteljstva i Agencije za privatizaciju u FBiH čine radnu skupinu, koja treba sačiniti odgovor na tužbu koju je podnio Konzorcij kompanija oformljen radi sudjelovanja u privatizaciji 88 posto kapitala mostarskog Aluminija. Skupina treba odgovor pripremiti u roku od nekoliko dana.

Nadzorni odbor JP Ceste FBiH

Vlada Federacije ovlastila je premijera Nermina Nikšića za punomoćnika FBiH u Skupštini dioničara Kompanije Elektroprijenos BiH d.d. Banja Luka, a odlukom je propisano i da, u slučaju njegove spriječenosti, ovu ovlast vrši ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj. Isto tako, dana je suglasnost za poništavanje javnog oglasa za imenovanje na poziciju člana Nadzornog odbora JP Ceste Federacije, a ujedno je odlučeno da se provede novi natječaj za imenovanje na ovu poziciju. Vlada je donijela i rješenje o izmjeni rješenja o imenovanju Povjerenstva za izbor članova Nadzornog odbora JP Autoceste FBiH Mostar, kojom je umjesto Timura Numića imenovan Faris Abaspahić.

Piše: Lana Rizvanović / dnevni-list.ba