NEVENKO BARBARIĆ Znao sam da će HDZ napraviti ovakav rezultat!

Nevenko Barbarić
Ilustracija / hercegovina.info

Još uvijek aktualni gradonačelnik Ljubuškog, Nevenko Barbarić, prvo je ime jučerašnjih izbora u 11. izbornoj jedinici, u kojoj je HDZ osvojio sva tri mandata. S 21,58 posto glasova Barbarić je završio ispred Radoje Vidovića koji je osvojio njih 15,78 posto, dok nositeljica HDZ-ove liste, Zdravka Bušić, u Hrvatski sabor ulazi s 15,54 posto glasova.

Nevenko Barbarić za hercegovina.info kaže kako je očekivao ovakve rezultate HDZ-a.

"Iskreno, jesam. Ja sam radio specifičnu kampanju i mogao sam procijeniti kako većina naših birača reagira na nas i dio političkih opcija. Što se tiče 11. izborne jedinice bio sam uvjeren da će HDZ uvjerljivo pobijediti."

Što ćete u Hrvatskom saboru artikulirati kao najveće probleme Hrvata u BiH i što će biti u fokusu vašeg rada?

"Prva i osnovna stvar je rješavanje problema koje Hrvati u BiH imaju oko izbornog zakona. Republika Hrvatska tu ima i ustavnu obvezu, svjedok je Daytonskog sporazuma. Osobno ću tu zastupati stavove HDZ-a BiH i HNS-a. Uz to intenzivnije ću se baviti predstavljanjem gospodarskih potencijala koje imamo ovdje u BiH, posebice ondje gdje žive Hrvati, gospodarskim subjektima u Hrvatskoj. Bit ću lobista za privlačenje investicija iz Republike Hrvatske. Mislim da tu ima jako puno prostora. Jednako tako, pokušat ću inicirati kvalitetniju institucionalnu suradnju, a tiče se usvajanja pozitivni praksi koje Hrvatska ima kroz pristupne pregovore, pisanje projekata, njihovim kandidiranjem prema fondovima i tu se može napraviti značajan napredak. Poseban napredak moramo napraviti u projektima prekogranične suradnje, a s pozicije gradonačelnika Ljubuškog sam dosta to radio i realizirao jako puno projekata."

Posljednjih godina našim predstavnicima se dosta spočitavalo da su u Saboru samo nijemi promatrači. Što možemo očekivati od vašeg rada u Hrvatskom saboru?

"Meni je žao ako bilo tko sumnja da neću na najkvalitetniji mogući način zastupati interese Hrvata iz BiH i onih koji su me birali na ovo mjesto. Sve što sam u životu radio, radio sam punim angažmanom i to namjeravam raditi i u Hrvatskom saboru."

Imate li možda ambicija za otvaranjem ureda i uredovnim danima?

"Priča o uredu je davno prožvakana. Kao zastupnik u Hrvatskom saboru moram biti na raspolaganju i održavati sastanke sa svim našim institucijama, županijama, kolegama i biti spona s institucijama u Republici Hrvatskoj te iznositi to na sjednicama Hrvatskog sabora. Otvoriti ured nije problem, no, mislim da ti uredi nikada nisu dali dobre rezultate", rekao je Nevenko Barbarić u razgovoru za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.