Nesvakidašnja odluka političara u BiH: Smanjuju se plaće dužnosnicima u institucijama

Parlament BiH
Ilustracija

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u srijedu po hitnom postupku Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima dužnosnika u institucijama BiH za borbu protiv epidemije virusa korona. Predlagači zakona su Predrag Kojović, Mirjana Marinković Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Ovim prijedlogom predviđeno je da se 20 posto od ostvarene neto plaće dužnosnika BiH izdvaja u poseban fond za borbu protiv epidemije virusa korona, piše Srna.

Prijedlogom zakona obuhvaćeni su svi imenovani dužnosnici i savjetnici u zajedničkim institucijama BiH, te sve druge osobe koje imenuje Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo ili Vijeće ministara, uključujući diplomatsko-konzularna predstavništva BiH i institucije koje se financiraju iz proračuna institucija BiH.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji su predlagači zastupnici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, kojim se uređuje pitanje razlike plaće i ostalih naknada u vezi sa obavljanjem zastupničkog i delegatskog mandata u parlamentu BiH.

Nakon dva negativna mišljenja Ustavnopravne komisije, obustavljen je postupak za prijedlog amandmana na Ustav BiH Dženana Đonlagića u vezi sa ostvarivanjem izbornog prava, dok je ovoj komisiji vraćen na razmatranje prijedlog više zastupnika za donošenje amandmana na Ustav BiH kojim se briše član Ustava koji onemogućava smanjenje naknada dužnosnika BiH za trajanje mandata.

Zbog nedostatka entitetske većine na usuglašavanje je upućen Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama BiH, koji je na prijedlog Vijeća ministara razmatran u prvom čitanju. Podršku zastupnika dobio je zaključak koji je predložio Predrag Kojović kojim se Vijeće ministara obavezuje da u roku od sedam dana osigura neophodna sredstva za provođenje ovogodišnjih lokalnih izbora.

Zastupnici su podržali zaključak koji je predložio zastupnik Nikola Lovrinović, a kojim se od Vijeća ministara traži da u roku od dva mjeseca dostavi sveobuhvatan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović narednu sjednicu ovog doma najavio je za početak srpnja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.