NEMA SLUHA Zastupnici nisu željeli razmatrati povećanje plaća radnicima

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH
Klix

Na dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nisu uvršteni zakoni kojima bi se omogućilo povećanje plaće radnicima do 400 KM, javlja Klix.

Klubovi SBiH-a i NES-a uputili su zahtjev za dopunom dnevnog reda kako bi zastupnici mogli razmatrati ove zakone. Međutim, za njihovo uvrštavanje na dnevni red glasovalo je samo 39 zastupnika.

Razočarenje ovakvim ishodom glasanja izrazio je zastupnik SBiH Admir Čavalić.

"Početkom siječnja smo pripremili izmjene dva zakona kojim bi se omogućilo povećanje plaća radnika do 400 KM (uz 11 posto za PIO). Ovo bi značilo dosta za naše radnike, netko s neto 1.200 KM bi imao 1.600 KM itd. Samo kao temporalni zakon do donošenja ključnih izmjena ta dva zakona”, podsjetio je Čavalić.

Dodao je da je tražio pojedinačno glasovanje za uvrštavanje ove točke na dnevni red.

"Snimka postoji tko je kako glasovao. Zašto je ovo propuštena prilika? Pa prije svega zbog činjenice da ove godine nećemo usvojiti reformske fiskalne zakone u svrhu smanjivanja doprinosa. To znači da je implementacija bilo kakvih zakonskih rješenja iz sljedeće godine tek u 2025. godini. Dvije godine koje jedu skakavci (plus još sedam njih prije). Eto razloga zašto je jučer bio ogroman red ispred veleposlanstva Njemačke. Nema izgovora. Ostat će samo žabe da se gutaju u našoj zemlji", naveo je Čavalić.

Podsjećamo, Udruženje poslodavaca FBiH već mjesecima apelira na vlast u FBiH da se ovi zakoni nađu u parlamentarnoj proceduri.

Objasnili su da bi usvajanjem ovih zakona, koji su samo privremeno rješenje, plaće radnicima mogle biti povećane već sljedećeg mjeseca do 400 KM, ovisno od mogućnosti poslodavaca.

Međutim, kako stvari stoje očito je da se vlast ne želi odreći dijela vlastitih javnih prihoda u korist radnika, kojih posebno u FBiH manjka te građani BiH već uveliko obavljaju sezonske poslove izvan granica naše države.