NEĆE U POLITIČKU MIROVINU Bakir Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, odbačena kandidatura Mehmedovića

Bakir Izetbegović jedini je kandidat za predsjednika SDA
hercegovina.info

U okviru priprema za nadolazeći 8. Kongres Stranke demokratske akcije, koji je zakazan za 14. listopada 2023. godine, Izborno povjerenstvo ove stranke održala je sjednicu. Tijekom sjednice, raspravljalo se o kandidaturama za poziciju predsjednika stranke, nakon što su sve općinske, gradske, županijske i regionalne organizacije dostavile svoje prijedloge.

Nakon isteka propisanih rokova i razmatranja svih pristiglih prijedloga, kao i prigovora, Izborno povjerenstvo je na današnjoj sjednici razmotrilo prispjele kandidature za organe koji će biti izabrani na predstojećem 8. Kongresu Stranke demokratske akcije. Ukupno 116 općinskih/gradskih organizacija, devet županijskih i šest regionalnih organizacija Stranke, te organizacija SDA Brčko Distrikta imale su priliku predlagati kandidate za predsjednika.

Međutim, tri općinske/gradske organizacije nisu konstituirale organe u ovom mandatnom razdoblju, te nisu imale pravo predlaganja, dok jedna općinska organizacija nije dostavila prijedlog.

Izborno povjerenstvo je konstatiralo da je jedini kandidat za predsjednika Stranke demokratske akcije koji ispunjava statutarne uvjete Bakir Izetbegović.

Od 112 pristiglih kandidatura iz općinskih/gradskih organizacija, Izborno povjerenstvo je nakon provedene procedure i rješavanja prigovora odbacilo devet pristiglih kandidatura općinskih organizacija za predsjednika Stranke.

Pet kandidatura je odbačeno zbog predlaganja većeg broja kandidata, što je u suprotnosti sa Pravilima i Uputstvom za izborni proces utvrđenim na organima Stranke. Preostale četiri kandidature su odbačene zbog toga što su dostavljene od neovlaštenih organa ili neovlaštenih osoba koji nisu u bazi članstva Stranke, neblagovremenog dostavljanja kandidatura, te zloupotrebe pečata. Takve kandidature nisu uvažene niti jednom od predloženih kandidata na koje su se odnosile.

Kandidata za predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića predložilo je 95 općinskih/gradskih organizacija, svih devet županijskih i svih šest regionalnih organizacija, te organizacija SDA Brčko Distrikta.

Također, osvrnuli su se i na kandidaturu Šemsudina Mehmedovića koji je u srijedu izjavio kako je prikupio dovoljno glasova za kandidaturu.

"Šemsudin Mehmedović je imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri županijske/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija. Pored navedenog, Izborbno povjerenstvo je na današnjoj sjednici sačinilo listu kandidata za potpredsjednike Stranke, na kojoj se nalazi 25 kandidata. Konačnu listu kandidata za potpredsjednike Stranke utvrđuje novoizabrani Predsjednik, sa koje će izaslanici na Kongresu tajnim glasanjem birati devet potpredsjednika. Svi sudionici izbornog procesa imaju pravo ulaganja žalbe Apelacijskom povjerenstvu u roku od dva dana", priopćeno je iz SDA.