NATO promijenio dokument nakon ultimatuma Zorana Milanovića o BiH

Zoran Milanović
Hina

Neke zemlje ne žele da se u završnoj deklaraciji summita NATO-a u Bruxellesu spominju Daytonski ugovor i konstitutivnost triju naroda, no Hrvatska za tako nešto neće dati suglasnost", izjavio je jučer predsjednik RH Zoran Milanović i zaprijetio da će Hrvatska blokirati deklaraciju ako se u njoj ne spomene Daytonski sporazum.

Čelnici 30 članica NATO-a, među kojima i predsjednik Milanović, okupit će se danas na summitu u Bruxellesu, na kojem bi trebali donijeti odluke o reformama Saveza do 2030.

Na summitu će biti prihvaćeno sedam dokumenata, uključujući zajedničku izjavu u kojoj se spominje Bosna i Hercegovina i za koju Milanović tvrdi da se priprema već tjedan dana, javlja Index.

"Netko ima problem (s time) da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominju Daytonski ugovor i tri konstitutivna naroda", rekao je.

Kako danas javljaju mediji, deklaracija će se ipak spominjati Daytonski sporazum i izbornu reformu u BiH. No, Milanovićev zahtjev neće biti potpuno prihvaćen jer se neće spominjati konstitutivni narod.

"Nama Milanovićev show ne treba"

U sjedištu NATO-a su shvatili da je predsjednik Milanović zaista spreman napraviti show tijekom samog okupljanja lidera, a "nama taj show ne treba", zaključeno je u neformalnim razgovorima u NATO-u, prema onome kako je Večernjem prepričano iz dobro upućenih izvora.

Kompromis je, prema onome što su doznali, ovakav: izrijekom se spominje Daytonski sporazum. Spominje se i izborna reforma u BiH, kao nužnost koju treba dogovoriti i provesti. Konstitutivni narodi se izrijekom ne spominju, tu je rezultat ovih pregovora u posljednji čas ostao neriješen. Ranije je bila formulacija o dobrobiti građana, Hrvatska je tražila da se na tom mjestu spominje dobrobit konstitutivnih naroda i građana, a na kraju se ne spominju ni građani ni konstitutivni narodi.

Kovačević: Stoltenberg zvao Milanovića, postignut kompromis

Vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao predsjednika RH Zorana Milanovića zbog prijepora oko spominjanja BiH u deklaraciji samita NATO-a te da je postignuto kompromisno rješenje.

"Budući da ni Zapadni Balkan ni Bosna nisu predmet ovog samita, to je samo usput spomenuto i vjerojatno su naši pregovarači zbog toga propustili inzistirali da budu spomenute one formulacije na kojima hrvatska vanjska politika prema BiH inzistira, premda je i naša delegacija nešto pokušala. Međutim, sve dok predsjednik nije rekao da neće potpisati zajedničku deklaraciju - a to bi u ovim trenucima presudnim za NATO bilo, pa možemo reći skandalozno - sve dok predsjednik nije rekao da neće potpisati, NATO nije reagirao. 

Međutim, jučer u poslijepodnevnim satima glavni tajnik NATO-a nazvao je predsjednika ili Ured predsjednika i objasnio da se Daytonski sporazum spominje u tom dokumentu, da se spominje potreba reforme izbornog zakonodavstva, ali se ne spominju ni građani ni konstitutivni narodi. Tako da je postignuto kompromisno rješenje", rekao je Kovačević.