Narodi imaju pravo na samoopredjeljenje

televizori

Samoopredjeljenje

On je pozvao predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika HDZ-a 1990. Božu Ljubića da, kao potpisnici Kreševske deklaracije, iskoriste legitimnu ustavnopravnu argumentaciju ''za ostvarivanje i institucijonalne ravnopravnosti konstutivnog hrvatskog naroda u BiH.

Inicijator peticije za osnivanje hrvatskog TV kanala u BiH tvrdi u svom pismu upućenom Draganu Čoviću i Boži Ljubiću da je nužno da Europska unija i države supotpisnice ''prinudno nametnutog daytonskog Ustava na institucionalno uređenje tronacionalne BiH primjene jedino legitimno i pravno obvezujuće načelo Ujedinjenih naroda o ravnopravnosti i samoopredjeljenju tri konstutivna naroda''.

Neravnopravnost

''Činjenica je da su Hrvati u BiH u pogledu ustavnog i institucionalnog (pre)uređenja BiH pred presudnom odlukom - ili dobrovoljno samouništenje ili samoopredjeljenje'', navodi se , između ostalog, u Jurkićevom otvorenom pismu upućenog predsjednicima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Inicijator peticije za osnivanje hrvatskog TV kanala u BiH Stjepan Jurkić je također u svom pismu ocijenio da je poslije neuspješnih pregovora političkoh čelnika koji su vođeni u Butmiru evidentna činjenica da domaći akteri i međunarodni medijatori ''ne znaju i ne žele identificirati, niti ukloniti uzroke neravnopravnosti tri konstutivna naroda u daytonskoj BiH'', piše današnji Dnevni list.