NAKON SMJENE FILIPOVIĆA Hrvatska ima novog ministra gospodarstva i održivog razvoja

Damir Habijan novi ministar gospodarstva i održivog razvoja
HRT

Novi ministar gospodarstva i održivog razvoja umjesto smijenjenog Davora Filipovića bit će Damir Habijan, potvrdio je u petak u Bruxellesu premijer Andrej Plenković.

“Habijan se bavio korporativnim pravom, dakle ima iskustva s poslovnim svijetom i vrlo je ozbiljan”, izjavio je Plenković

Dodao je da je Habijan to prihvatio i da je već dobio potporu članica vladajuće koalicije. Habijan će se u ponedjeljak predstaviti na parlamentarnoj većini, zatim će se ići na na stranačka tijela HDZ-a.

“Nakon toga uputit ću pismo predsjedniku Hrvatskog sabora sa zahtjevom za izvanrednom sjednicom, a načelno smo dogovorili da to bude u srijedu.

Najprije će se održati sastanak Odbora za gospodarstvo a onda slijedi glasanje na plenarnoj sjednici i sve bi trebalo biti zaključeno do srijede popodne”, rekao je Plenković.

Radio kao odvjetnik

Habijan je rođen 4. siječnja 1982. godine, završio je Pravni fakultet u Zagrebu 2007. godine, a od iste je godine pa do 2020. radio kao odvjetnik u Odvjetničkom društvu u Varaždinu.

Najviše je radio u području korporativnog i trgovačkog prava i u predmetima vezanim uz financije i kreditne institucije, u okviru kojih je proveo i/ili osigurao kompletnu pravnu podršku, akvizicije, pripajanja, spajanja, podjele i dokapitalizacije, zajedničke poslovne poduhvate, investicije, restrukturiranja, pravne due diligence, izdavanja vrijednosnih papira, te širok raspon ugovora i parnica.

Zastupnik je u Hrvatskom saboru i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Varaždina, a u mandatu 2017.-2021. bio je i predsjednik Gradskog vijeća.

Predsjednik je GO HDZ-a Varaždin je od 2016. godine, govori engleski jezik.

Što ima od imovine?

Damir Habijan kao saborski zastupnik HDZ-a zarađuje nešto manje od 2100 eura i vlasnik je stana kupljenog na kredit u Varaždinu, piše Hina.

Prema podacima iz imovinske kartice, mjesečna primanja iznose mu 2087,20 eura, plus 199,08 eura mjesečno temeljem primitka koji se ne smatra dohotkom i na koji se ne plaća porez na dohodak.

Stan u Varaždinu ima 46,12 metra četvorna, približne je vrijednosti 100.000 eura, kupljen je na kredit, a prema podacima iz kartice Habijan plaća dva kredita.

Prvi iznosi 54.947,24 eura, podignut je na 15 godina uz mjesečnu ratu od 364,99 eura i kamatnu stopu od 2,45 posto, a drugi na 10 godina, iznosi 43.798,53 eura, uz mjesečnu ratu od 462,42 eura i uz kamatnu stropu 4,90 posto.

Habijan ima i automobil na leasing koji iznosi 32.000 eura na sedam godina, uz mjesečnu ratu od 373 eura i kamatnu stopu od 4 posto.