Najmlađi vijećnik u povijesti Trebinja: Borit ćemo se protiv kriminala i korupcije

Đorđe Vučinić
Zoran Lojpur

Na mladima svijet ostaje je opće prihvaćena krilatica koja je najbolje prikazana na primjeru mladog Đorđa Vučinića iz Trebinja koji je sa svojih 21 godinu postao najmlađi vijećnik u Skupštini ovog grada. Sa 530 glasova, izabran je kao jedan od četiri predstavnika ideje čiji je predvodnik Nebojša Vukanović.

Ovo mu je prvi politički angažman, a prvobitni planovi su mu bili da završi Pravni fakultet, gdje je trenutno student 3. godine, pa da se onda uključi u politiku. Ali ponuda da bude na listi 'Pokreta za pravdu i red' je bila primamljiva, pa je prihvatio.

"Politika me je oduvijek zanimala, još od osnovne škole, ali nisam ni sanjao da bi se mogao naći u skupštinskim klupama ovako rano. Ušao sam u čitavu priču zato što me boli nepravda, a i pronašao sam svoje ideje u idejama Nebojše Vukanovića. On mi je dao priliku i našli smo se zajedno na listi", uvodi nas ovaj mladić u svoje prve političke korake u trebinjskoj Skupštini.

Članovi opozicije ovog grada smatraju da su promjene neophodne, da ima mnogo grešaka i da se stvari moraju početi mijenjati. Đorđe, kao predstavnik građana, ima svoje namjere i viđenja kako bi, prvo, Skupština, a zatim i funkcioniranje cijelog grada trebalo izgledati.

O svojim planovima kaže: "U zavisnosti kakve budu točke dnevnog reda, mi ćemo imati na sve odgovor. Za početak, tu smo da apeliramo na smjenu Gradske izborne komisije koja nas je ojadila i uzela nam dva mandata. Tu smo da se borimo protiv kriminala i korupcije koji se događa. Dobili smo sada Nacrt proračuna, koji je mogu reći, kriminalan, tako da ćemo 5.1. da vidimo i da 'ukrstimo koplja'".

Đorđe Vučinić

Đorđe želi da Trebinje postane mjesto za život svih građana, ne samo za ljude bliske vlasti ili kako, ipak šaljivo, ali istinito kaže 'za umirovljenike sa njemačkom mirovinom'.

"Trebinje je jako lijep grad. Međutim, ono što nedostaje jesu uvjeti za život. Nažalost, mladi malo šta, bez partije, mogu tražiti ovdje. Moraju sebe ponižavati, da skupljaju glasove, ali mislim da će se ta situacija promijeniti. Naravno, ne za godinu, ali za dvije ili tri, bi već moglo biti bolje, kada se obori vlast i na republičkom i na lokalnom nivou. Ja sam optimista i prije svega sam se zbog toga i uključio u ovu priču", kaže Đorđe za Hercegovina.info.

I Vučinić, kao i većina mladih nada, kada tek krenu da se bave određenim poslom ima svoje uzore ili zvijezde vodilje. On se vratio u prošlost i među političkim aktivistima bivše države našao svoje nadahnuće.

"Balkan je regija sa najviše nogometaša, pjevača i političara po glavi stanovnika. Možemo porediti mnoga vremena, ali evo dovoljno je samo vrijeme SFRJ. Nisam pistalica komunizma, ali hoću da spomenem aferu Neum kada je Branko Mikulić dao ostavku zbog vikendice u Neumu koju je nelegalno stekao. Mislim da današnji političari to ne bi uradili jer i onaj koji je najkraće na vlasti ima više nego što je ikada imao Branko Mikulić. A trenutno, u sadašnjem vremenu mogu reći da su mi politički uzori Nebojša Vukanović i ljudi oko njega. Zatim Draško Stanivuković, Jelena Trivić i gdin. Zoran Vidić".

O planovima za budućnost kaže prvenstveno da mu je važno da završi studije. Kroz šalu kaže da je mlad za ženidbu. U 2021. godini želi da se mladi ljudi, mahom studenti, zapitaju šta će poslije fakulteta, da dignu svoj glas i da misle svojom glavom.