Na izborima barem tri hrvatska kandidata

Proces ujedinjenja od početka je bio različito shvaćan u dv ije stranke, pa dok su čelnici ''devedesetke'' priželjkivali institucijonalno ujedinjenje, HDZ BiH je želio vidjeti povratak starih kadrova u okrilje svoje stranke. Ipak, na kraju će ponovni antagonizam dva HDZ-a izazvati i situaciju u kojoj će sve manje vjerojatno biti zbližavanja i zajednički koalicijski nastup hrvatskih stranaka na izborima, piše Dnevni list.

Međutim, opcija približavanja HDZ-a 1990 i HSP-a BiH (Đapić - dr. Jurišić) mogla bi rezultirati nekom vrstom koalicijskog odnosa, pa i isticanje jednog predsjedničkog kandidata.

Koalicija s HSP-om i HSS-NHI-om?

Iz HSP-a su nam potvrdili kako namjeravaju odaslati poziv Ljubiću, ali i predstavnicima HSS-NHI-a za održavanje zajedničkog sastanka na kojem će se pokušati definirati dinamika kreiranja izborne koalicije.

S druge strane u HDZ-u 1990. misle kako se o koalicijskim odnosima svakako može govoriti, međutim, smatraju kako je još uvijek rano za konkretna rješenja.

Postoji mogućnost

Glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar kazao je za Dnevni list kako zbog priprema oko Sabora nije bilo vremena za konkretne razgovore, te treba vidjeti hoće li i kada biti otvoreno ovo pitanje.

No, kaže kako i takva mogućnost zaista postoji. S druge strane, iz HDZ-a BiH tvrde kako pitanje vitalnih nacionalnih interesa ne smije biti podrijeđeno stranačkim. Pojedini izaslanici iz ove stranke misle kako Hrvati nažalost do sada nisu postigli prijeko potrebno političko i duhovno jedinstvo.

Ipak, jasno je kako će i ova stranka imati svog kandidata, što uz Jerku Ivankovića Lijanovića, koji je već potvrdio kandidaturu, dovodi do podatka da će se najmanje trojica Hrvata boriti za ovo mjesto.

Jedan kandidat

Iz HSP-a kažu kako stvaranje koalicijskog odnosa nema alternativu ukoliko Hrvati ponovno ne žele izaći kao gubitnici na izborima, a pogotovo u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva. Zbog toga je bitno da barem ove stranke imaju jednog kandidata, jer je sve jasnije kako ustavne reforme neće biti implementirane na vrijeme.

Svi gubitnici

''S naše strane se na prošlim izborima ukazivalo da ne možemo nastupiti s različitim listama za člana Predsjedništva, jer ćemo biti gubitnici. Iz HDZ-a 1990. to nisu shvatili'', upozoravaju iz HDZ-a BiH te izražavaju strah da bi se isto moglo ponoviti. Prema, Predsjedništvo se bira izravno, čime se javlja opasnost da iduće godine drugi narodi svojim biračkim tijelima Hrvatima izaberu člana Predsjedništva.