MOSTAR Hrvati i Bošnjaci se dogovorili, mogu li Srbi sve blokirati?

Kiša Španjolski trg
Hercegovina.info

Više od desetljeća dugi i teški pregovori SDA i HDZ-a BiH završili su "sporazumom", koji bi trebao osigurati usvajanje izmjena Izbornog zakona u parlamentu BiH, kako bi Mostarci konačno izabrali lokalnu vlast. Međutim, teško postignuti dogovor mogao bi ugroziti, pa i poništiti SNSD, nezadovoljan dogovorenom zastupljenošću Srba.

Milorad Dodik je izmedu ostalog nezadovoljan jer u pregovorima nisu sudjelovali predstavnici mostarskih Srba i što nacionalna struktura iz 1991. nije ispoštovana. 

“Najbolje to govori proces dogovaranja oko Mostara i jedan koncept koji Bošnjaci zagovaraju za Mostar, a to je da postoje reprezentativni nacionalni klubovi i da nitko nikoga ne preglasava. S jedne strane to zagovaraju u Mostaru, a jedan čovjek-jedan glas zagovaraju na državnoj razini gdje su neka većina", poručio je Dodik.

Iako je od zadnjih izbora u Mostaru prošlo 12 godina, zadnje gradsko vijeće imalo je pet predstavnika srpskog naroda, ali nijedan od njih nije bio član stranke sa srpskim predznakom. HDZ je imao dva predstavnika, SDA, SDP i Radom za boljitak po jednog. Bojazan da će se slična stvar ponoviti postoji i za ove izbore.

“Znamo da su Bošnjaci u Mostaru tražili razne blokade da zaštite interese svog naroda, nisu to tražili za taj treći narod. Znamo da Hrvati na višim instancama traže garancije da biraju legitimne i legalne predstavnike i da se svi zalažu za autentične predstavnike naroda ali, nažalost, u Mostaru smo dosad imali situaciju da su i jedni i drugi Srbima birali predstavnike, smatra novinarka Sanja Bjelica Šagovnović za BHRT.

Prema procjenama političkih analitičara, na ovim izborima u gradskom vijeću moglo bi završiti sedam ili osam predstavnika srpskog naroda, ali je pitanje iz kojih će oni stranaka doći.

Zbog političke neorganiziranosti stranke sa srpskim predznakom nikad nisu dale predstavnika u mostarskom gradskom vijeću. Slična je situacija i u skupštini HNŽ-a u kojoj klub Srba ima dvije članice koje se ne mogu dogovoriti oko toga koja od njih će biti potpredsjednica ovog tijela.