Mladen Bošković: Prvo treba Sarajevsku županiju vratiti s koeficijenta dva na jedan i onda novac raspodjeliti svima

mladen bošković
Zanimljivo, pod točkom 5. nalazi se Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, a predlagač je Hamdija Abdić Tigar.

On traži da se promjenom zakona omogući više novca Unsko - sanskoj županiji zbog problema sa migrantima. Hrvatski politički predstavnici traže već godinama da se ovaj zakon promijeni zbog neravnopravne raspodjele javnih prihoda, ali bošnjački političari to uporno odbijaju. Sada bi i oni taj zakon mijenjali, ali samo kada je u pitanju USŽ.

- Hrvati su uvijek konstruktivni dio Federacije BiH i možemo razgovarati o svakoj temi, pa i o raspodjeli javnih prihoda. Možemo razgovarati o toj temi, ali nikada na razini jedne županije. Prvo trebamo Sarajevsku županiju vratiti sa koeficijenta dva na jedan i onda taj novac raspodjeliti svima. Treba napraviti konačno pravičnu raspodjelu prihoda i hrvatska strana je apsolutno raspoložena za otvaranje te priče - rekao je za Ero.tel predsjednik Kluba HDZ-HNS Mladen Bošković.

Dodao je kako protivljenje hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu FBiH Abdićevoj inicijativi ipak ništa ne znači jer trenutno nema vladajuće većine i bošnjačke stranke mogu usvojiti bilo koju odluku bez hrvatskih glasova.

- Kada vidite da Zastupnički dom vodi čovjek iz stranke koja tvrdi da je u opoziciji, onda vam mora biti jasno u kakvom kaosu Federacija djeluje. Mi želimo da vladajuća većina donosi odluke, ali ona za sada ne postoji. Bojim se kako je održavanje ovakvih sjednica samo pokušaj da se javnosti pokaže slika kako se ipak nešto radi. A to nije dobro. Ne želimo slati lažne slike da se nešto radi nego želimo zaista raditi. A da bi radili trebamo imati vladajuću većinu. Nadam se kako ćemo je uskoro i imati - rekao je Bošković.

U biti, ovo je sada najopasnija situacija za Hrvate u Federaciji. Bošnjačka većina može izglasati bilo kakvu odluku u Zastupničkom domu i jedina pozitivna stvar jeste činjenica da je Dom naroda Federacije BiH formiran i da se u njemu mogu blokirati sve odluke koje bošnjački zastupnici donose preglasavanjem legitimnih predstavnika Hrvata.

Jednostavnim riječnikom rečeno, ovakva situacija u Federaciji apsolutno pogoduje bošnjačkoj političkoj eliti jer pod izlikom nepostojanja vladajuće većine mogu donositi odluke kakve žele i provoditi političko nasilje prema Hrvatima. Sve dok one ne dođu do Doma naroda. Političko i pravno nasilje nad Hrvatima tu prestaje, a svaka nova odluka bošnjačke većine je samo pokazatelj kako SDA i SBB od Federacije pokušavaju stvoriti jednonacionalni entitet po mjeri samo jednoga naroda, piše Ero.tel.