DR. BOŠKOVIĆ Solak protuzakonito potrošio 23 milijuna maraka

Fahrudin Solak
Fena

Mediji u Bosni i Hercegovni su već danima zaokupljeni nabavama koje je provela  Federalne uprava civilne zaštite odnosno ravnatelj uprave koji je u kratkom vremenskom razdoblju, raznim pogodbama, potrošio 23 milijuna KM tijekom proglašenog stanja nesreće uzrokovanog pojavom COVID-19. Na temelju izvješća koji su pristigli jasno je nekoliko činjenica o radu Federalne uprave civline zaštite:

  • - sve nabave su provedene bez primjene Zakona o javnim nabavama (izuzeće);
  • - gotovo cjelokupan novac predviđen u proračunu Federacije BiH u iznosu od 23 milijuna KM je potrošen te Federalna uprava civilne zaštite više nema sredstava za eventualne buduće potrebe;

„Klub zastupnika HDZ BiH - HNS Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije je tijekom cijelog proglašenog stanja nesreće pozivao sve političke predstavnike na odgovorno ponašanje, inzistiranje na radu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odnosno na radu zakonodavnog tijela Federacije BiH, radu institucija te postupanje sukladno Ustavu, zakonu i propisanoj proceduri“, izjavio je dr. Mladen Bošković, dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

„Izvanredne okolnosti u kojima smo se našli u posljednja dva mjeseca na jasan način su bile jasan pokazatelj želja određenih političkih predstavnika stranka sa sjedištem u Sarajevu na pokušaje suspenzije zakonodavne vlasti u Federacije BiH. Naznaka daljnjeg ponašanja suprotno načelima ustavnosti i zakonitosti je instantna smjena i krajnje upitni propisi Vlade Federacije BiH, doneseni preglasavanjem predstavnika HDZ BiH,  koji su na novi način regulirali rad Federalnog stožera civilne zaštite. Naime, novim podzakonskim aktom Vlade FBiH,  smanjen je broj stručnih osoba iz rada stožera te su na novi način ali i s diktatorskim ovlastima, propisane ovlasti načelnika čak i u odnosu na zapovjednika Federalnog stožera civilne zaštite!.“, naglašava dr. Bošković.

Nema nikakvih dvojbi kako se razdoblje pandemije i  stanje nereće pokušalo  iskoristiti da bi određene politike nastojale priskrbiti središnju ulogu upravitelja i ključnog koordinatora svih procesa, kazao je dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Dalje ističe kako su nažalost, takve želje i namjere dovele samo do raznih sumnjivih i vrlo vjerojatno nelegalnih postupaka koji su provedeni uz suspenziju i izuzeće propisa o javnim nabavama a Federaciju su koštale u iznosu od 23 milijuna KM.

„Imamo jasan i definiran problem cjelokupne priče, nemogućnosti funkcioniranja sustava bez poštivanja temeljnih Ustavnih  i zakonskih predviđenih postupaka. Nije teško zaključiti da su se pojedine tzv. patriotske stranke okupile i stvorile neku umjetnu većinu koja savršeno funkcionira kada treba provesti odluke suprotne propisima. Legitimni predstavnici hrvatskog naroda na svim razinama vlasti konstantno su upozoravali „upravitelje krizom“ da se vrate u zadane regulativne okvire jer izazvana politička i gospodarska te  zdravstveno - epidemiološka situacija oslikava se i položaj žitelja države, entiteta, županija, pa čak i lokalnih jedinica u BiH. Posljedice su ogromne, bilo da govorimo o gospodarstvu, ekonomskim, socijalnim i zdravstvenim  problemima“, govori dopredsjedatelj Bošković.

„Urađeni postupci i poruke koje se šalju u javni i medijski prostor su postale jasne i nedvosmislene. U prijevodu, ustavnost i zakonitost te hrvatska politika i njeni legitimni predstavnici su nepoželjni i kao načela postupnja ali i kao partner koja će zagovarati i provoditi hrvatske interese u ovoj zemlji. Nekakvi pokušaji rezerviranja patriotizma za sarajevske nacionalne stranke, kao i tobože građanske, blijedi su pokušaj zamagljivanja svega onoga što Bosna i Hercegovina jest, ili bi bar trebala biti – država triju konstitutivnih, jednakopravnih naroda. Bez političke volje da se stvar vrati u jasne ustavne i zakonske okvire vodi nas u još dublji politički i institucionalni sunovrat. Takve aktivnosti moraju jednom zauvijek prestati, inače dolazimo u sferu kada svaka institucija postaje svrha samoj sebi, a pravna država mrtvo slovo na papiru“, poručuje dr. Bošković.

„Patriotizam nije suspenzija zakonodavnog tijela, preglasavanje legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, provedba javnih nabava suprotno zakonu i proceduri te donošenje podzakonskih akata suprotno potrebama kriznog stanja. Razvijanje kulture dijaloga i kompromisa te poštivanje Ustava, zakona i propisanih postupka su najviše vrednote demokracije, vladavine prava i patriotizma u našoj zajedničkoj domovini“, zaključio je dr. Mladen Bošković, dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.