Mlada Tuzlanka Alma postala je ministrica u austrijskoj vladi

alma zadić, ministrica, austrija, pravosuđe

Alma Zadić ima 35 godina, porijeklom je iz Tuzle i postala je ministrica pravosuđa u novoj austrijskoj vladi.

Ona je u vladu ušla kao članica Zelenih, čiji je to prvi ulazak u vladu. Naime, austrijski konzervativci Sebastiana Kurza i Zeleni postigli su sinoć koalicijski dogovor koji znači i Kurzov povratak na mjesto premijera, te prvi put ulazak Zelenih u austrijsku vladu, potvrdili su čelnici dviju stranaka.

Dogovor su u kratkoj izjavi novinarima potvrdili predsjednik Narodne stranke (OeVP) i bivši premijer Kurz te šef Zelenih Werner Kogler.

Oni nisu ulazili u detalje dogovora, a Kurz je rekao da će oni biti predstavljeni u četvrtak. Kogler je istaknuo da će Austrija postati europski lider na polju klimatskih promjena.

Ovo je prvi puta da u austrijskoj koalicijskoj vladi sudjeluju Zeleni koji su od Kurza dobili četiri ministarstva, među kojima je i ministarstvo pravde koje je povjereno Tuzlanki Almi Zadić.

U Beču je od 1994. godine

Zadić je s roditeljima iz Tuzle pobjegla u Beč 1994. godine te je završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na Columbia University.

Zadić je inače prva Bosanka i Hercegovka koja je izborila mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Austrije na izborima 2017. godine. Sada je napravila i korak više izborom u izvršnu vlast, a povjeren joj je jedan od najvažnijih resora – pravosuđe, piše Klix.ba.

Kada je prije dvije godine izabrana u Parlament Austrije poručila je da je njen ulazak u parlament važan ne samo njoj, nego i svim ljudima koji su došli u Austriju, koji nisu rođeni u toj zemlji, ali i ljudima iz BiH i s područja bivše Jugoslavije.

Austrijski mediji pišu da Zadić čeka izuzetno težak posao, s obzirom na to da je u tom sektoru neće dočekati raširenih ruku, jer je ranije bila izuzetno kritična prema tužiteljstvu, a naročito prema sektoru za privredni kriminal i korupciju gdje je šef Christian Pilnaceku.