MIRKO VASILJ Nino Raspudić inzistirao je na čistim, neovisnim i politički neokaljanim ljudima

Mirko Vasilj
Arhiva

Na listi MOST-a u 11. izbornoj jedinci kandidat za Hrvatski sabor bit će i Mirko Vasilj predsjednik Neovisne Čapljinske stranke - Čapljina u srcu.

Vasilj je nazočio jučerašnjoj press konferenciji MOST-a na kojoj je predstavljena MOST-ova snaga za dijasporu predvođena Slavenom Ragužom predsjednikom HRS-a. Upitali smo Vasilja kako je došlo do suradnje s MOST-om

"Mi imamo dugogodišnju suradnju s MOST-om, još od njihovi početaka kada su krenuli iz Metkovića. Naše prijateljske veze s Petrovom i Grmojom traju od tih dana. Što se tiče konkretno našeg izlaska na listu, konkretno je do nje dovela naša suradnja s HRS-om" kaže Vasilj za hercegovina.info te otkriva na kojem će mjestu biti na listi. 

"Što se tiče mene osobno, mislim da ću biti na petom ili šestom mjestu na listi, no vidjet ćemo 16. lipnja."

Veliku ulogu u svemu je odigrao i Nino Raspudić?

"Nino Raspudić je inzistirao da na listi budu čisti, neovisni i politički neokaljani ljudi, ali i da nisu obnašali nikakve dužnosti vlasti kroz nekakve alijanse ili koji su trenutno dijelovi HDZ-a. Osobno sam jako puno kontaktirao s njim, dugo se poznajemo. On je bio spona svega. Što se tiče nas koji idemo na listu, želimo se postaviti na listu MOST-a kao nezavisni kandidati, upravo poput Raspudića, koji kroz tu opciju žele predstaviti hrvatsko političko pitanje u Bosni i Hercegovini, odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH, ali generalno i odnos vladajućih Hrvata u BiH prema svom narodu."

Kako komentirate pojačanja u MOST-u. Jesmo li u pravu ako kažemo da su za predstojeće izbore dobili dvoje vrsnih intelektualaca?

"Naravno, i to je odlično s jedne strane. No, ima i ona druga neki su ljudi isto tako napustili MOST jer im se ta priča nije svidjela. Mislim da su sebe možda vidjeli na udarnim pozicijama. Mislim da će i Raspudić, kao i njegova supruga Marija pa i Marin Miletić napraviti jako puno dobroga."

Kakve su šanse ove liste na predstojećim izborima?

"Mislim da tu ima prostora da se dobro "potučemo" za mandat", kaže Vasilj za hercegovina.info.

Protukandidat će biti i dosadašnji zastupnik general Glasnović?

"Što se tiče generala Željka Glasnovića mi smo općeg stava da njemu nema tko što reći i prigovoriti za njegov dosadašnji angažman. On je odradio velike stvari po pitaju braniteljske populacije. Bilo je tu neki stvari koje ju su se možda mogle bolje artikulirati, ali zaista o njemu mislim sve najbolje. Sretan bi bio kada bi prošla naša i njegova lista."

Što se pak Ljubića i Raguža tiče Vasilj kaže.

"Njima se ima što prigovoriti. Ja ne vidim nikakvu glasnu artikulaciju hrvatskih pitanja u Hrvatskom saboru."

Smetaju ga i priče o razvodnjavanju.

"To se sada potencira priča o neko razvodnjavanju. Po tome nitko ne bi trebao izlaziti na izbore. HDZ neka sastavi svoju listu i to je to. Što smo to dobroga imali do sada? Raspudić je sada donio jednu težinu i dobro je artikulirao probleme Hrvata u BiH. Mislim da se tu može napraviti jedna odlična suradnja u političkom i neovisnom smislu i da je to MOST prepoznao. Moram pohvaliti vodstvo MOST-a. Oni uopće nisu uvjetovali tko treba biti na listi za dijasporu i dali su nam potpunu slobodu."

Na listi od 14 imena bit će zastupljeni brojni krajevi?

"Tako je. Malo smo se vodili zemljopisnom zastupljenošću. Slaven Raguž je naravno nositelj, na drugom mjestu će biti Ivana Ćubela Suton. Tvrtko Milović je iz srednje Bosne, Ivica Brešić iz Livna, ja sam predstavnik čapljinsko-čitlučkog područja. No, kažem pričekajmo utorak 16. lipanj i konačnu listu", rekao je Vasilj u razgovoru za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.