MILANOVIĆ PRED OPĆOM SKUPŠTINOM UN-a Zatražio promjenu izbornog zakona u BiH i priznanje Kosova

Zoran Milanović
Bryan R. Smith/Afp

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je govornice Opće skupštine UN-a pozvao na reformu Vijeća sigurnosti, promjenu izbornog zakona u BiH i priznanje Kosova te se založio za suradnju država na očuvanju planeta.

"Svijet u kojem danas živimo zahtijeva zajedničke, globalne i usklađene napore kao ključ uspjeha u rješavanju ozbiljnih globalnih kriza“, rekao je Milanović u svom dvadesetak minuta dugom izlaganju, naglasivši kako se „mora očuvati uloga UN-a kao središta globalne suradnje“.

Izrazio je nadu u „istinske napore“ za reformu Vijeća sigurnosti, „glavnog instrumenta za osiguranje globalnog mira i sigurnosti“.

O reformi tog tijela, čiji trenutni sastav odražava odnose moći nakon Drugog svjetskog rata, godinama se raspravlja u međunarodnoj zajednici. Trenutno ga čini 15 država s pet stalnih članica s pravom veta – SAD-om, Francuskom, Velikom Britanijom, Kinom i Rusijom.

Velik dio svog govora posvetio je pitanju održivog razvoja, naglasivši kako su se dosadašnji svjetski napori u tom smjeru pokazali „nedovoljnima“.

Hrvatski predsjednik rekao je kako je današnji međunarodni financijski sustav „sve nesposobniji adekvatno i učinkovito odgovoriti na izazove koji su pred njim“ i stoga je potrebno unaprjeđenje globalne financijske infrastrukture, ali i povećanje financiranja za razvoj i klimu.

Očuvanje okoliša je ključno za sprječavanje sukoba, ali i pandemija, kazao je Milanović, naglasivši kako je Hrvatska predana održivom razvoju i očuvanju bioraznolikosti.

Pozvao je na ulaganje u sprječavanje sukoba jer je ono „daleko isplativije od ulaganja“ u njihovo zaustavljanje i naknadni oporavak.

Predsjednik je rekao kako Hrvatska ostaje predana borbi protiv govora mržnje, uključujući antisemitizam, unaprjeđenju prava žena i djece, zaštiti manjina i ukidanju smrtne kazne, prenosi Hina.

Naglasio je kako je ravnopravnost spolova „temelj mirnog, prosperitetnog i održivog svijeta“.

Milanović je na Općoj skupštini u New Yorku govorio o važnosti pitanja 1806 nestalih tijekom Domovinskog rata te o situaciji u susjedstvu na jugoistoku Europe.

Istaknuo je kako Hrvatska podržava europsku perspektivu Bosne i Hercegovine te pozdravlja odluku Europske unije da joj dodjeli kandidatski status.

Naglasio je važnost izbornih reformi u toj zemlji kako bi svi konstitutivni narodi bili zastupljeni na svim razinama vlasti, što je ključno za buduću stabilnost BiH.

Izrazio je zabrinutost zbog najnovijih događaja u odnosima Kosova i Srbije, pa pozvao na deeskalaciju napetosti, ali i na univerzalno priznanje Kosova kao jednakopravnog člana međunarodne zajednice.