VIDEO  MILANOVIĆ Plenković je odbio govoriti o problemu kršenja Daytona na štetu Hrvata u Federaciji

Zoran Milanović
Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednik Republike sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira, a posjetio je i tvrtku Brodosplit d.d. gdje je obišao pogon Brodogradilišta specijalnih objekata i hale gradilišta obalno ophodnih brodova.

U izjavi novinarima kazao je da će odgovoriti na poziv iz Ureda premijera na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Nije problem u datumu, rekao sam da ću se prilagoditi. Međutim, on na jedan vrlo čudan način inzistira na dopisivanju preko svog kaluđera koji onda preko svog vladike piše u upravnom govoru što predsjednik Vlade misli, a istovremeno mi se obraća direktno Plenković pismom vezanim uz Nacionalnu strategiju razvoja", govori Milanović.

"Vidjet ćemo, dobit će odgovor. On je odbio govoriti o problemu kršenju Daytona na štetu Hrvata u Federaciji, to mi je neobično. Još jednom ću ga zamoliti da se to razmatra... On je preko svog šefa kabineta poručio, objavit ćemo to pismo, jer očito moramo, to treba jednom širom temom obuhvatti - položaj svih Hrvata od Novog Zelanda, što je pogrešno jer su samo u BiH Hrvati konstitutivan narod. Iz nekog razloga on bježi od te teme"

"Nacionalna strategija je dokument koji u okviru europskog semestra mi moramo usvojiti, to je jedan velebni seminarski rad u kojemu će biti copy-paste, ali to moramo odraditi. Zato bi bilo dobro da u njegovoj pripremi, prije nego dođe pred Sabor, po principu uzmi ili ustavi, da u njega budu uključeni svi koji su dionici, a saborski zastupnici oporbe su žene i muškarci za koje je glasalo skoro pola Hrvata", rekao je Milanović prenosi N1.