Martin Raguž: Prebivalište je državna nadležnost

Martin Raguž 5. Dani filma Mostar
Martin Raguž 5. Dani filma Mostar

... i državna nadležnost što je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jasno i podvukao.

On je tim riječima prokomentirao Odluku koju je utvrdila Vlada RS-a o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske kao privremenu dok se ne donese zakon koji će regulirati tu oblast.

Zato bi, mišljenja je Raguž, trebalo učiniti sve da se kroz redovnu proceduru popravi ono što je trebalo popraviti, a ne ratovati oko zakona nego jednostavno uvažiti stajalište određenih asocijacija i udruženja, jer svako parcijalno rješenje o tim važnim pitanjima komplicira daljnji politički život u BiH.

"Trebamo poštovati europske vrijednosti i iz ove močvare pokrenuti se i zaustaviti "slobodan pad" u kojem se ova zemlja nalazi. Negdje moramo podvući crtu i vidjeti šta nas može vezati kako bismo počeli raditi u korist građana u BiH", kazao je Raguž.

Napomenuo je da povratnici i svi građani u oba entiteta imaju pravo da dostojanstveno reguliraju svoje prebivalište i boravište, a država im je, bez diskriminacije uz puno poštovanje ljudskih prava, dužna osigurati da se ljudi ohrabre da to učine što je odgovornost političara i institucija.

Budući da je Raguž i delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da bi u klubovima naroda i Kolegiju Doma naroda trebalo naći načina da se otvori mogućnost za popravku zakona koji je dobar, ali je potrebno definirati nekoliko stvari.

Vlada RS-a prošli tjedan je donijela Odluku o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a. Premijerka RS-a Željka Cvijanović kazala je da je odlukom propisano da je osoba koja prijavljuje prebivalište dužna da dostavi jedan od četiri dokaza navedenih u odluci, koji su, tvrdi, u skladu s europskim standardima, i koji su navedeni i u tekstu predloženog zakona o prebivalištu.

FENA