Majkić: Mjesto predsjedajućeg VM pripada legitimnim predstavnicima Hrvata

...SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić.Majkićeva je Srni rekla da je ključno da Predsjedništvo BiH postigne politički dogovor i da se konsenzusom predloži budući predsjedajući Vijeća ministara, istakavši da će se poslije toga točno pokazati u kakvom se stanju BiH nalazi i tko je protiv konstituiranja vlasti.

Ona je izrazila uvjerenje da će članovi Predsjedništva Željko Komšić i Bakir Izetbegović biti svjesni u kakvu agoniju mogu dalje voditi BiH, ukoliko se ne bude nastojalo da bude postignut kompromis. Majkićeva je podsjetila na usuglašeni stav SNSD-a, SDS-a, HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH da funkcija predsjedajućeg Vijeća ministara treba pripasti nekome iz reda hrvatskog naroda.

''Pozicija predsjedajućeg Vijeća ministara pripada predstavnicima hrvatskog naroda i to onima koji imaju legitimitet hrvatskog naroda", rekla je Majkićeva i dodala da i izbor ministara i zamjenika ministara treba biti dogovor političkih aktera.

Majkićeva je navela da je napravljen iskorak izborom Kolegijuma Zastupničkog doma parlamenta BiH i da je sljedeće da predsjedajući Vijeća ministara bude predložen na osnovu konsenzusa, jer u protivnom neće dobiti podršku Zastupničkog doma i produžiće agoniju u konstituiranju vlasti u BiH.

Ona je napomenula da izbor Kolegijuma Zastupničkom doma, iako nije formirana parlamentarna većina, pokazuje da neke političke stranke, prvenstveno iz Federacije BiH, nisu bile sigurne u svoj način glasanja.

''Ali, bile su svjesne situacije u kojoj Zastupnički dom više od sedam mjeseci ne funkcionira i mislim da je ta spoznaja dovela do naizgled iznenadnog konstituiranja Zastupničkog doma'', ocijenila je ona i dodala da konstituiranje Zastupničkog doma ništa ne određuje, jer se i dalje vodi politička bitka.

Članovi Predsjedništva BiH počeli su međusobne konzultacije o provođenju i ispunjavanju procedure u nadležnosti ove institucije oko predlaganja kandidata za predsjedajućeg Vijeća ministara BiH, izjavio je Srni Boris Buha, savjetnih srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.