LOKALNI IZBORI 2020. Veselo će biti u Čitluku, Čapljini, Prozor-Rami i Ljubuškom

Lokalni izbori
hercegovina.info

Lokalni izbori 2020. u Hercegovini bi mogli biti zanimljiviji nego obično. Hrvatske stranke jedinstvene su u sredinama gdje je to nacionalni interes, no u većinski hrvatskim općinama nastupaju s više kandidata - uglavnom.

Zanimljiva izborna utrka mogla bi se voditi u Čapljini, gdje aktualni gradonačelnik Smiljan Vidić za protukandidata ima Milu Raguža, bivšeg vlasnika svadbenog salona Astorija. Milu Raguža podržava i HRS i HSP BiH.

I premda se nije činilo da će biti tako, veselo se očekuje i u Čitluku. Tamo je Devedesetka pred aktualnog načelnika Radišića isturila više nego pristojnog kandidata Marka Antonia Brkića, a kandidat će biti, kako je i sam potvrdio i Milenko Dugandžić ispred HKDU HRAST-a.

Ginekolog Živko Matuško više neće biti na čelu Neuma. HDZ BiH mu je dao crveni karton, a sada ima novog kandidata Dragana Jurkovića. Jedino u ovoj lokalnoj sredini kandidata imaju Hrvatski republikanci, a njegovo ime je Josip Bogdanović. Devedesetka također u Neumu ide s jednim kandidatom – Ivo Bačić. Tri hrvatska kandidata u ovoj maloj morskoj općini mogla bi otići u korist prvom kandidatu.

Veselo će, kao i svakih izbora biti i u Prozor-Rami. Zahvaljujući vodnim naknadama ova općina upravlja jednim od najvećih proračuna u državi i šire. Tu se tradicionalno sukobljavaju dva HDZ-a, i oni su u ovoj općini uvijek na tvorničkim postavkama i stajalištima. Aktualnom načelniku Jozi Ivančeviću HDZ BiH je za protukandidata isturio Iliju Petrovića. Iza Petrovića je vojni staž, pa je očito da HDZ BiH puca na braniteljsku populaciju, dok će se Ivančević suprotstavljati već urađenim, a čega je, obzirom i na pozamašni proračun – dosta.

I u Ljubuškom će biti utrka između dva HDZ-ova kandidata. HDZ je kao zamjenu dosadašnjem Barbariću isturio Vedrana Markotića, a Devedesetka Radoslava Radišića.

U Stocu su hrvatske stranke okupljenje oko jednog kandidata, u Posušju je HDZ-ov kandidat za načelnika Ante Begić, premda je veliki broj Posušaka bio za Branka Bagu. Osim u Posušju, u Grudama i Širokom Brijegu, nažalost, biti će posve nezanimljivo za lokalne izbore. Ljubo Grizelj i Miro Kraljević jedini su kandidati, premda se, ponajviše u Širokom, očekivao angažman Republikanaca.

Nažalost, hrvatska oporba izbacila je sveukupno osam kandiata za gradske i općinske sredine, odnosno devet, ako se uračuna i neovisnog Milu Raguža.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.