LJUBIĆ Politika Hrvatske prema BiH neće se mijenjati, za Milanovića Komšić je nelegitiman

LJUBIĆ Politika Hrvatske prema BiH neće se mijenjati, za Milanovića Komšić je nelegitiman

Izborom Zorana Milanovića za predsjednika RH neće se mijenjati politika Hrvatske niti prema Bosni i Hercegovini niti u odnosu na Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, uvjeren je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Hrvatskog sabora.

-Jamstvo za to su Ustav RH te svi strateški dokumenti u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatski narod u BiH, od Strategije o odnosu Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske pa sve do Strategije nacionalne sigurnosti( 2017) i Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvatskog naroda u B i H(2018), kazao je Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

U svim ovim dokumentima Republika Hrvatska snažno podupire Bosnu i Hercegovinu kao državu tri ravnopravna konstitutivna naroda na putu političke stabilnosti, prosperiteta i uključenja u euroatlantske integracije.

Ljubić kaže kako se isto odnosi i na položaj Hrvatskog naroda u BiH, glede očuvanja konstitutivnosti, uspostave jednakopravnosti te mogućnosti izbora legitimnih političkih predstavnika u institucije na svim razinama gdje je to Ustavom predviđeno.

-Ako netko dvoji kako će u tom smislu djelovati novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović, podsjećam da je kao premijer žurno došao u Mostar izraziti podršku Hrvatima u BiH kada su paljene zgrade institucija u Mostaru, uključujući i zgradu središnjice HDZ BiH s prikrivenim ali prepoznatim ciljem promjene ustavnog uređenja na štetu malobrojnijeg hrvatskog naroda.

Ako netko dvoji kako će se on osobno postaviti glede legitimiteta narodnog predstavljanja, podsjećam na odgovor u, čini mi se, drugom od tri sučeljavanja dvoje kandidata, pred drugi krug izbora, kada je na pitanje novinara kako ocjenjuje izbor Željka Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva, Kolinda Grabar Kitarović odgovorila da izbor jeste legalan ali nije legitiman, a Milanović na to dodao da je s obzirom na odredbe Ustava upitna i legalnost a ne samo legitimitet izbora Željka Komšića, podsjetio je Ljubić.

Međutim, bez obzira na osobne političke stavove, i ovi izbori i govori dvoje kandidata nakon objavljenih rezultata izbora pokazali su da je Hrvatska ozbiljna država i zrela demokracija i da čelnike njenih institucija obvezuje Ustav i dokumenti koje donosi Hrvatski sabor, a neke od njih sam u odgovoru već spomenuo.