Ljubić osudio jučerašnje incidente u Sarajevu

Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ BiH, Božo Ljubić, Dragan Čović, HSP BIH, Božo Ljubić, vlast, Božo Ljubić, HDZ 1990, Božo Ljubić, Božo Ljubić, vlast, BIH, Božo Ljubić, BIH, Božo Ljubić, Božo Ljubić, Ivo Sanader, Mladen Barišić, Božo Ljubić, vlast, BIH, Božo Ljubić, Hrvati u BIH, Božo Ljubić, Božo Ljubić, BIH, Božo Ljubić, BIH, Hrvati u BIH, Božo Ljubić, sabor
"Mi kao stranka članica Vlade FBiH, učinit ćemo sve da se riješe legitimni zahtjevi branitelja i stradalnika Domovinskog rada. Međutim, smatramo da to treba raditi na jedan odgovoran i institucionalan način, a onakvo ponašanje ne može se opravdati, bez obzira na to s koje strane dolazilo i bez obzira na motivi", kazao je Ljubić.

On je istakao kako treba jasno razlučiti legitimne zahtjeve branitelja i stradalnika Domovinskog rata od političke manipulacije koje je, po njegovom mišljenju, bilo u pozadini protesta, odnosno bar kod dijela demonstranata.

Govoreći o nedavnom susretu njegove stranke s vodstvom HDZ-a Republike Hrvatske, Ljubić je kazao kako je tom prilikom razgovarano o ustavnoj poziciji hrvatskog naroda u BiH u kontekstu predstojeće ustavne reforme.

"Jasno smo informirali naše partnere iz HDZ-a RH i Vlade RH o našem stavu o tom pitanju, odnosno da smo mi za korjenitu ustavnu reformu koja će BiH učiniti funkcionalnom, ali koja će također standardizirati i kolektivna prava konstitutivnih naroda na jednak način u cijeloj BiH. U tom pogledu zastupamo potpuno principijelan i dosljedan stav od travanjskog paketa, preko Butimirskog procesa do Madridske deklaracije", istaknuo je Ljubić.

Potrebno je ukloniti diskriminatorske odredbe prema nacionalnim manjinama i ostalim građanima BiH, ali i diskriminacijske odredbe prema konstitutivnim narodima jer je hrvatski narod diskriminiran u oba entiteta i na nivou države, a ostala dva naroda zavisno od entiteta u kojem žive.

Da bi se BiH razvijala normalno, mora biti funkcionalna i stabilne, a da bi bila stabilna, mora biti rješena pozicija konstitutivnih naroda na isti način. Da bi bila funkcionalna, BiH mora dobiti institucionalni kapacitet kako bi mogla provesti sve reforme za NATO i Evropsku uniju, smatra Ljubić.

On je istaknuo kako je s te strane njegova stranka dobila potpunu podršku premijerke RH Jadrane Kosor te da je politika HDZ-a 1990 prepoznata i u Zagrebu i Europi kao jedna konstitutivna politika koja nudi rješenje.

Također, na sastanku u Zagrebu razgovarano je i predstojećim promjenama Ustava RH i Zakono o prebivalištu.

"Mogu reći da smo dobili obećanja od HDZ-a RH, te Vlade i Sabora RH da u predstojećim ustavnim promjenama neće doći u pitanje ni jedno pravo hrvatskih državljana u BiH koje je do sad vrijedilo, odnosno pravo glasa i državljanstvo", kazao je Ljubić.

Na sastanka u Pragu s predsjednikom SAD-a Barakom Obamom premijerka RH Jadranka Kosor govorila je i o BiH te od SAD-a zatražila da pomogne BiH kako bi što prije dobila MAP za članstvo u NATO-u.

Što se tiče Koridora Vc, Kosor je potpisala pismo s mađarskim premijerom koje je upućeno predsjedniku Evropske komisije, a u njemu se od te institucije traži da pomogne BiH da što prije završi trasa Koridora Vc.

Također, Ljubić je od Hrvatske, a indirektno i od EU zatražio da se borba protiv korupcije proširi na BiH.

"Smatram da moramo eliminirati korupciju iz svih sfera društvenog života, ali prvo iz politike", dodao je on.

Govoreći o posjeti BiH predsjednika RH Ive Josipović, Ljubić je kazao kako taj posjet ocjenjuje pozitivnom jer je on otvorio vrata budućnosti odnosa u regiji.

On je dodao kako u Banjoj Luci i Sarajevu nisu razumjeli ili nisu shvatili model Josipovićevih poruka te da su neki iskoristili njegovu posjetu kako bi Hrvatsku optužili za agresorski rat u BiH.

Komentirajući predstojeće izbore u BiH, Ljubić je kazao kako je cilj njegove stranke da samostalno ili u koaliciji osvoji preko 50 posto izbornog legitimiteta te da su mnoge stranke zainteresirane za razgovore o mogućim koalicijma s HDZ-om 1990.

fena